U SNS moderna verzija staljinističkih čistki 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Funkcioneri Srpske napredne stranke, a i najveći deo birača naprednjaka, neće pokazati nikakav otpor ideji da Aleksandar Šapić bude visoko rangiran u stranačkoj hijerarhiji, najverovatnije tako što će dobiti mesto potpredsednika, zaduženog za Beograd, jer je SNS „izrazito liderska stranka“, u kojoj maltene sve zavisi od volje predsednika Aleksandra Vučića, procena je izvora Danasa bliskog vladajućoj partiji.

Prema tvrdnji našeg sagovornika, najavljeno „utapanje“ Srpskog patriotskog saveza, koji predvodi Šapić, u SNS, izazvaće promene u kadrovskom smislu, uključujući smenu kompromitovanog Nebojše Stefanovića, sa pozicije predsednika Gradskog odbora stranke u Beogradu, „ali i ideološkom smislu ništa se bitnije neće izmeniti“.

I dalje je nepoznato da li će Stefanović, od koga se odbori naprednjaka iz različitih delova Srbije – od Čačka do glavnog grada, masovno distanciraju, javno izričući negativne ocene o njegovom „minulom radu“, biti „sklonjen“ samo sa čelne funkcije u prestonici, gde će ga po svemu sudeći „naslediti“ Šapić, ili će izgubiti sve stranačke i državne pozicije, uključujući članstvo u Predsedništvu SNS, te funkcije sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, potpredsednika Vlade, i ministra odbrane.

I užički naprednjaci protiv Stefanovića

Nezgodan svedok

Kako nezvanično saznajemo, najrealnije je očekivati njegov „elegantan dogovor“ sa Vučićem, što bi značilo da Stefanović formalno ostane funkcioner SNS, ali bez mogućnosti da utiče na „krupne političke odluke“, te da bude „zadržan“ na mestu ministra, do novih izbora, a da nakon toga dobije neki posao, „recimo, u diplomatiji“.

„Stefanović može da bude izuzetno nezgodan svedok za Vučića, jer zna mnogo o poslovima režima, pa će mu verovatno biti obezbeđen zlatni padobran – neka pozicija bez stvarne moći. Potpunim uklanjanjem Nebojše Stefanovića iz SNS ipak bi se stvorile pukotine u toj stranci, a Vučić to nikako ne želi. Zato je razvlašćivanje Stefanovića krenulo odozdo – pozivom svih mesnim, opštinskih i gradskim odborima, da se izjasne o njegovom radu, kao i o učinku ostalih funkcionera, iako je taj proces, naravno, iniciran s vrha stranke. Stefanovića ne treba u potpunosti politički otpisati, jer je on do nedavno imao veliko uporište u SNS-u, ali upravo takvi kadrovi sada moraju da mu javno okrenu leđa, jer znaju da u suprotnom gube sve pozicije, a SNS je klijentelistička stranka“, objašnjava izvor Danasa, koji tvrdi da se niko od onih koji su „maltene sve do juče“ bili bliski Stefanoviću neće usuditi da ga brani, „jer je strah od gubitka privilegija jači od bilo kakve lojalnosti Vučićevom protivniku“.

Miličković vodio sastanak

Prema našim saznanjima, Nebojša Stefanović nije prisustvovao nedavno održanoj sednici Gradskog odbora SNS u Beogradu, u kojem formalno i dalje ima čelnu funkciju. Taj sastanak vodio je Milosav Miličković, potpredsednik beogradskog odbora i prvi čovek naprednjaka u Rakovici. Upravo se Odbor u Rakovici među prvima izjasnio za smenu Stefanovića, a u međuvremenu je odlučeno da ni Miličković više neće biti poverenik SNS za Rakovicu i Mladenovac.

U SNS moderna verzija staljinističkih čistki 2
Šapić Foto: Beta/Miloš Miškov

Kako se precizira: Vučić već mesecima krči put Šapiću, predsedniku Opštine Novi Beograd, koga smatra glavnim adutom za izbore u glavnom gradu, da mirno nasledi Stefanovića na funkciji šefa beogradskih naprednjaka, zbog čega uveliko teče smena ljudi nekada bliskih Stefanoviću, uključujući Miličkovića. Ta upražnjena mesta u javnim preduzećima i lokalnim samoupravama pripašće ljudima odanim Šapiću i Vučiću, što će, smatra se, biti značajno za logistiku na beogradskim izborima, gde će Šapić biti kandidat za gradonačelnika, ali i na predsedničkim, na kojima Vučić želi da osvoji „apsolutnu većinu“.

Još dva beogradska OO SNS podržala smenu Nebojše Stefanovića

Bez kapaciteta za pobunu

Mada izvor Danasa tvrdi da Nebojšu Stefanovića ne treba proglašavati „politički mrtvim“, veruje se da on nema kapacitet da predvodi unutarstranačku pobunu koja bi dovela do raspada SNS-a. U tom kontekstu, ističe da će i oni kadrovi bliski Stefanoviću, poput ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, „samo promeniti tabor, odnosno prikloniti se Vučiću, jer se imena nekih od njih dovode u vezu sa aferama“. Što se tiče smena „Stefanovićevih ljudi“ na lokalnom nivou, smatra se da pojedini nisu „otpisani“ zato što su radili „loše“, već da su platili cenu lojalnosti njemu.

„Razvlašićavanje Nebojše Stefanovića zapravo predstavlja najmekšu i modernizovanu verziju Staljinovih čistki – sve zavisi od volje lidera, i niko ne sme da pruži podršku onome ko je u nemilosti“, ukazuje naš sagovornik, koji dodaje da će i „Šapićevi kadrovi, koji zamene Stefanovićeve, biti odgovorni za rad, pre svega Vučiću“, odnosno da „Vučić ozbiljno računa na Šapića, ali da mu neće dozvoliti punu autonomiju u radu, jer bi mogao da u naredne četiri godine, do novih izbora, osnaži pozicije unutar SNS i postane mu time direktna konkurencija, baš kao što je pokušavao Nebojša Stefanović“.

Ne isključuje se ni mogućnost da Stefanović sam ponudi ostavke na sve stranačke i državne funkcije. Takav scenario nagovestio je Vučić, porukom da: „Stefanović sam odlučuje da li će ostati u stranci i u vladi.“

Komentarišući buduće pozicioniranje Aleksandra Šapića i degradiranje Nebojše Stefanovića u Srpskoj naprednoj stranci, politikolog Boban Stojanović, navodi za Danas Online da je u toku najveći sukob od osnivanja SNS.

Jugović (poslanik SNS): Glasam Vulina, ako se Vučić ne kandiduje na predsedničkim izborima

Goran Vesić postaje državni sekretar?

Kako saznajemo, vrh naprednjaka razmatra mogućnost da Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, postane državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, koje predvodi Tomislav Momirović.

U SNS moderna verzija staljinističkih čistki 3
Foto: Beta/Milan Obradović

Prema rečima našeg izvora, Vesić će, ukoliko Šapić postane gradonačelnik, pre ili nakon izbora, preći na neku funkciju u Vladi, „verovatno u Ministarstvo građevinarstva jer njih dvojica teško da bi dobro funkcionisali“. Šapić je, podsetimo, već rekao da „ne vidi Vesića u svom timu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari