U SNS nije bilo reči o promeni Ustava 1

Predstavnici vlasti i opozicije složili su se danas u parlamentu Srbije da je promena Ustava Srbije kompleksno pitanje i da ozbiljne procedure za njegovu promenu za sada nisu pokrenute.

Složili su se takođe da je za reformu Ustava potreban dogovor i transparentnost.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ocenila je da se već duže vreme priča o eventualnoj promeni Ustava Srbije, ali da konkretnih razgovora o tome u SNS-u ili na sednicama Vlade do sada nije bilo.

„Kada budemo seli svi zajedno i počeli razgovore o tome, nijedna stvar neće biti tajna. O tome razgovarati, transparentno, jer je potreban širok konsenzus za bilo kakvu promenu tako važnog dokumenta kao što je Ustav“, rekla je Mihajlovićeva, a Đorđe Komlenski, predsednik skupštinskog Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja naveo je da je promena Ustava kompleksno pitanje.

On je naveo i da ozbiljne procedure za njegovu promenu za sada nisu pokrenute, a nije mogao ni da precizira da li će Ustav biti promenjen naredne godine. Komlenski je rekao da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, ali da to nije jedini i neprikosnoveni cilj, već da je važnije da se obezbedi stabilnost, napredak i bolji život građana.

„EU jeste značajan partner, ali ne po svaku cenu i uz svaki ustupak koji bi se tražio. Da li će do promene Ustava doći postepeno, ili će biti samo određenih izmena, ne mogu da vam kažem, jer uslovi nisu definisani i nisu zauzeti stavovi do koje mere i kako bi se Ustav menjao“, rekao je Komlenski, dodajući da aktuelni Ustav nije bio barijera dosadašnjem napretku Srbije, iako ima manjkavosti i propusta.

Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da je Srbiji potreban moderan ustav evropske Srbije, ali da je za reformu Ustava potreban dogovor.

„Za nas reforma Ustava ne sme biti svedena na korigovanje izmena postojećeg Ustava kako bi se on približio kriterijumima koje propisuje, recimo naše ambicije da budemo deo EU. Ono što je za nas veoma važno, to je građanska zemlja, decentralizacija, ozbiljno rešeno pitanje autonomije Vojvodine i jedan pošten odnos prema Kosovu“, rekao je Jovanović, dodajući da SRbija i danas u velikoj meri plaća cenu za političko licemerje i usvajanje takvog Ustava.

On je naveo da je taj Ustav donet kako bi Koštunica i nacionalisti u Srbiji trajno cementirali Kosovo kao izvor nestabilnosti i problema koji uništavaju našu svakodnevicu i sužavaju našu perspektivu.

„Kada smo ostali bez svih argumenata, onda smo Ustavom i preambulom oduzeli Srbiji pravo na normalan život kroz sužavanje prostora za suočavanje sa kosovskim problemom“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari