Ponovnim izborom Van der Lindena za predsednika juče je u Strazburu počelo redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, saopšteno je iz SE. Evropskim poslanicima se na početku zasedanja obratio i poglavar Carigradske patrijaršije vaseljenski patrijarh Bartolomej koji je pozvao na dijalog u rešavanju međureligijskih i međukulturalnih sukoba.

Ponovnim izborom Van der Lindena za predsednika juče je u Strazburu počelo redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, saopšteno je iz SE. Evropskim poslanicima se na početku zasedanja obratio i poglavar Carigradske patrijaršije vaseljenski patrijarh Bartolomej koji je pozvao na dijalog u rešavanju međureligijskih i međukulturalnih sukoba.
Prema programu zasedanja sutra će se pred evropskim parlamentarcima naći Nacrt rezolucije o Kosovu u kojoj se nezavisnost Pokrajine „uz određene uslove predlaže kao rešenje koje pruža najviše šansi za trajni mir i stabilnost Kosova i regiona“. Nacrt rezolucije je pripremio izvestilac Političkog komiteta PSSE lord Rasel Džonston, a Skupštini će se obratiti i specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari, što u SE ističu kao posebno važan događaj.

Odbijanje rezolucije – doprinos kompromisu

– Parlamentarna skupština SE dala bi značajan doprinos postizanju kompromisnog rešenja za budući status Kosova ukoliko bi na svom zasedanju 24. januara odbila pripremljenu rezoluciju lorda Rasela Džonstona u kojoj se favorizuje nezavisnost Kosova i Metohije – izjavio je nedavno ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković za španski El Mundo.

On je izrazio nadu da će „parlamentarci zaključiti da upravo nasilno prekrajanje postojećih državnih granica Srbije sa sobom nosi veliki rizik kosovizacije celog regiona“. Drašković je naglasio da „Marti Ahtisari ne sme da žuri, jer se odlučuje ne samo o statusu Kosova, nego i o statusu države Srbije“. Šef srpske diplomatije ističe da je „Kontakt grupa već odlučila, a SB UN prihvatio, da budući status KIM bude kompromisno rešenje, što nezavisnost nije, niti može biti“. On smatra da je „Ahtisari obavezan da podstakne nastavak pregovora o kompromisnom rešenju koje neće poraziti, niti poniziti, ni Srbe ni Albance“.

U intervjuu za BBC Drašković je opomenuo da „Srbija nije nikakva specifična država, već punopravna i ravnopravna članica UN i da niko nema pravo ni da Kosovo, deo njene državne teritorije, proglašava za specifičan slučaj i otcepljuje ga od Srbije“.

Inače, najavljeni Nacrt rezolucije skinut je u oktobru 2006. s dnevnog reda jesenjeg zasedanja skupštine SE zbog proceduralnih propusta. Van der Liden je rekao da je na ovaj dokument uloženo više od 80 amandmana i izrazio nadu da će Ahtisari svojim učešćem doprineti dobroj raspravi.

SIMIĆ: Pravno neobavezujući dokument

– Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić objašnjava za Danas da rezolucije Parlamentarne skupštine SE nisu obavezujući dokumenti i da predstavljaju samo politička, ali ne i pravna akta.

– Ukoliko se nacrt rezolucije o Kosovu stavi na razmatranje i eventualno usvoji to će biti samo vetar u jedra naporima Martija Ahtisarija da što pre zatvori pregovarački proces. Treba imati u vidu da je autor nacrta rezolucije Rasel Džonson poznati albanski lobista – kaže Simić.

Zimsko zasedanje, koje će trajati do 26. januara, otvorio je najstariji poslanik Migel Barselo Peres iz Španije koji je predsedavao sednicom do izbora predsednika. Parlamentarci su juče potvrdili i izbor 20 potpredsednika skupštine, među kojima je i šef srpske delegacije Miloš Aligrudić. U bi četvrtak parlament u Strazburu pod oznakom hitno trebalo da raspravlja o „Ugroženosti života i slobode izražavanja novinara“, a potom i o sporu Rusije i Belorusije oko gasa. Poziv da se obrate Skupštini dobili su premijeri Belgije i Grčke Gaj Verhofstadt i Kostas Karamanlis, dok bi danas trebalo da se raspravlja o borbi protiv nasilja nad decom i drugim vidovima eksploatacije i zloupotrebe dece, saopšteno je iz SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari