U SZS sada ne razmišljaju o preispitivanju bojkota 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda (arhivska fotografija)

Članice Saveza za Srbiju u ovom trenutku ne razmišljaju o preispitivanju i eventualnoj promeni odluke o bojkotu predstojećih izbora.

Iako predstavnici članica Saveza izbegavaju javno da govore o ovome, nezvanično se može čuti da, kako sada stvari stoje, teško može doći do promene odluke. Čak i ako se o tome razmišlja, kažu naši izvori, to se radi u najužim partijskim krugovima bez ozbiljnih i zvaničnih konsultacija sa ostalim članicama najvećeg opozicionog bloka.

Da preispitivanje odluke nije tema za naš list su potvrdili predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik Dveri i ovomesečni predsedavajući Saveza Boško Obradović.

Jeremić je na naše pitanje da li će kada ova situacija prođe u Narodnoj stranci preispitati odluku o bojkotu, kratko rekao da iskreno ne može da veruje da neko u ovakvoj situaciji o tome razmišlja.

Obradović je za Danas naveo da to za Dveri i Savez apsolutno nije tema već je prioritet zdravlje stanovništva.

– Za nas izbori nisu postojali ni pre pandemije, a kamoli usred vanrednih okolnosti – naveo je on. Obradović misli da je mnogo aktuelnija politička tema kako smo došli u situaciju da je Vlada uredbom ukinula Narodnu skupštinu i protivustavno uvela vanredno stanje, kao i zašto se predložene vladine mere za pomoć privredi ne razmatraju u Skupštini jer je u pitanju rebalans budžeta koji je u isključivoj nadležnosti Skupštine, dok vlada ovako nešto može samo da predloži Skupštini koja to potvrđuje ili ne. On ponavlja da je vlada izgubila poverenje građana zbog neozbiljnog i neodgovornog odnosa na početku širenja epidemije i da je jedino logično rešenje ostavka Ane Brnabić i njeno ostajanje u tehničkom mandatu do okončanja vanrednog stanja.

– A onda, na prvoj skupštinskoj sednici, na kojoj bi bilo ukinuto vanredno stanje, treba izabrati prelaznu, tehničku vladu stručnjaka uz podršku svih političkih opcija. U toj vladi ne bi bio niko od lidera ni vlasti ni opozicije. Njen zadatak bi bio pre svega saniranje negativnih posledica pandemije po domaću privredu, ali i oslobađanje medija i priprema demokratskih uslova za slobodne i poštene izbore. Onda se ovo pitanje više ne bi postavljalo i svi bismo izašli na izbore, a građani bi mogli, bez pritiska i ucena, da izaberu ko će dalje voditi državu – naveo je Obradović.

Temu preispitivanja odluke o neizlasku na izbora pokrenuli su u medijima poslanik DS Goran Ješić i profesor FPN i član Građanskog demokratskog foruma Đorđe Pavićević. Oni su tokom protekle nedelje rekli da očekuju da opozicija, kada se završi krizna situacija, ako ništa drugo preispita odluku o bojkotu.

Podsetimo, izbori su raspisani 4. marta za 26. april, a zaustavljeni do daljeg 15. marta uvođenjem vanrednog stanja. Kampanja je, izuzev izborne ćutnje, trebalo da traje 50 dana, što znači da je, kada izbori budu nastavljeni, za nju ostalo 40 dana.

Kako je Danas već pisao, prema našim nezvaničnim saznanjima sa političke scene, pri uvođenju vanrednog stanja razmišljalo se o tome da izbori budu održani 24. maja ili 21. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari