Ambasador Turske u Srbiji Ahmet Suha Umar rekao je juče da je sa islamskim liderima u Srbiji postignut dogovor o budućim principima ponašanja, čiji je cilj sprečavanje incidenata u islamskoj zajednici i doprinos stabilnosti i miru u Srbiji i na Balkanu.

On je u razgovoru sa novinarima u Ambasadi Turske rekao da se o tome dogovorio u odvojenim susretima sa predstavnicima Islamske zajednice Srbije na čelu sa reis-ul-ulemom Ademom Zilkićem pre dve nedelje, kao i sa predstavnikom Islamske zajednice u Srbiji muftijom Muamerom Zukorlićem sa kojim je, kako je naveo, razgovarao prošle sedmice.

Kako je istakao turski ambasador, verski poglavari su se saglasili da „se sukobi među vernicima moraju sprečiti i da se mora zajednički učiniti sve da se uspostavi jedinstvo među muslimanima Srbije“. Uz to, postignut je i dogovor da „svi verski hramovi moraju biti otvoreni za sve vernike bez obzira na pripadnost“, kao i da će „verski poglavari obezbediti sigurnost i mir u verskim hramovima“.

Verski poglavari su istakli da su „islamske zajednice pravni entiteti“, kao i da su obe strane „izrazile spremnost da poboljšaju međusobne odnose i sa islamskim zajednicama u inostranstvu sa ciljem unapređenja saradnje među muslimanima regiona“.

Suha Umar je naglasio da cilj njegovog angažovanja nije bio da rešava problem međusobnih razlika islamskih lidera u Srbiji, jer je to pitanje koje oni sami treba da reše, ali da je Turska „zainteresovana da doprinese uspostavljanju mira i stabilnosti unutar muslimanske zajednice, odnosno miru i stabilnosti u Srbiji i regionu“.

On je dodao da „nije normalno“ da unutrašnje razmirice u islamskoj zajednici dovode do incidenata i da je „to opasnost koju smo želeli da uklonimo“.

Ambasador Turske ukazao je i da je Srbija jedinstvena po tome što ima dve priznate muslimanske zajednice, kao i da, ne ulazeći u ocenu ličnosti ili sukoba, „u principu nijedna zemlja ne bi dozvolila bilo kojoj zajednici pripadnost institucijama neke druge zemlje“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari