Skupština Srbije je preksinoć završila vanrednu sednicu i rad će nastaviti u septembru, posle letnje pauze. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je tim povodom izjavila da je parlament postigao „sjajan bilans po broju donetih zakona i po atmosferi tokom plenarnih zasedanja i da je zakonodavnu aktivnost doveo do više nego pristojnog nivoa“.


Novim Poslovnikom o radu Skupštine Srbije, koji je usvojen u parlamentu, broj odbora će sa 30 biti smanjen na 19 i to će važiti od sledećeg skupštinskog saziva. Usvojene su i izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uz amandman po kojem će svi odbornici, vojvođanski i republički poslanici moći da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Po novom Poslovniku, odbori će imati po 17 članova, osim Odbora za kontrolu službi bezbednosti koji će ih imati devet. Umesto Administrativnog odbora, u novom skupštinskom sazivu radiće Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Biće formiran i Odbor za prava deteta kao posebno stalno radno telo. Novina u Poslovniku je i mogućnost da predsednik parlamenta zakaže glasanje o predlogu zakona odmah posle rasprave o tom aktu, kao i skraćeni postupak za razmatranje zakona.

Kaznene odredbe nisu promenjene, ali su uvećane novčane kazne. Mera oduzimanja reči biće izrečena poslaniku kome su prethodno upućene dve mere opomene, a koji i posle toga narušava red na sednici. Ostala je i mera udaljenja sa sednice poslanika koji i posle oduzimanja reči ometa ili sprečava rad na sednici ili u slučaju fizičkog napada na drugu osobu. Novčana kazna za opomenu biće 10 odsto od osnovne plate, umesto 3.000 dinara koliko je bila, za dve opomene u toku iste sednice 20 odsto od plate umesto 8.000 dinara. Za oduzimanje reči kazna je 40 odsto osnovne zarade umesto 16.000 dinara, a za udaljenje sa sednice kazna iznosi polovinu osnovne plate, umesto 32.000.

Nova deklaracija o zločinima

Prema rečima Slavice ĐukićDejanović, postoji mogućnost da se u septembru održi jošjedna vanredna sednica, koja će na dnevnom redu imati zakone iz domena ekologije, obrazovanja, zdravstva, kao i određena akta vezana za ratifikacije sporazuma. U septembru, pre redovnog zasedanja, na predlog 84 poslanika na dnevni red će biti verovatno stavljena i deklaracija o osudi zločina počinjenih nad Srbima tokom ratova devedesetih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari