Učestale ostavke gradskih većnika 1Skupština Užica Foto: Nenad Kovačević

Dunja Đenić (SDPS) i Katarina Grujičić (PUPS) su podnele ostavke u Gradskom veću iz, kako su navele, „ličnih razloga“. Od formiranja lokalne vlasti, pre tri godine, to je peti slučaj ostavki gradskih većnika što, uz ranije ostavke lokalnih funkcionera, bez obzira na tvrdnje čelnika o tome da je vladajuća koalicija stabilna, ukazuje na hornične kadrovske probleme užičke vlasti.

Na sednici Skupštine grada, koja je zakazana za 20.septembar i koja bi, na osnovu Poslovnika, trebalo samo da konstatuje njihove ostavke koje su podnete istog dana – 10.septembra, trebalo bi da se izaberu novi većnici na predlog vladajuće koalicije koju predvode naprednjaci.

Umesto Dunje Đenić, koja je vodila resor zaštite životne sredine i energetsku efikasnost, i Katarije Grujičić, zadužene za bezbednost i vanredne situacije, za nove članove Gradskog veća su predloženi Sreten Selaković (PUPS), ekonomista u penziji i nekadašnji direktor Fonda PIO Užice, i mr tehničkih nauka Nada Jovičić (SDPS). Prema saznanjima Danasa, Selaković bi trebalo da preuzme resor ekologije, a Jovičić će biti zadužena za bezbednost i vanredne situacije.

Od konstituisanja lokalne vlasti učestale su ostavke gradskih većnika koji, osim u jednom slučaju, za odlazak sa te funkcije navode lične razloge. Od prvobitno izabranih 11 članova, koliko broji Gradsko veće i čiji članovi su izabrani na predlog gradonačelnika Tihomira Petkovića(SNS), petoro je do sada zamenjeno novim članovima.

Pod pritiskom naprednjaka, koji su mu zamerili to što nije podržao kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, u martu 2017. godine resor budžeta i finansija je napustio Zoran Adžić (Nova Srbija). Na njegovo mesto je seo Miodrag Petković ,koji je iz DSS prešao u SNS, a koji je prethodno podneo ostavku na mesto većnika zaduženog za turizam kako bi bio izabran da vodi resor finansija, a nasledila ga je Maja Vermezović (SPS). Nekoliko meseci kasnije, ostavku je, navodno iz „iz ličnih razloga“, podneo Petar Blagojević (SNS), koji je bio zadužen za kulturu, obrazovanje, sport i mlade i taj resor vodi bivša skijašica Marija Trmčić Bogojević (SNS). Krajem prošle godine, Sanju Janković (SNS), zaduženu za poljoprivredu, koja je takođe ostavku podnela „iz ličnih razloga“, iako je bilo jasno da je u pitanju naprednjačko namirivanje stranačkih apetita radikalima, nasledio je Marko Stevanović (SRS) koji je, opet „iz ličnih razloga“, prethodno podneo ostavku na funkciju zamenika predsednika Skupštine grada, kako bi mogao da postane gradski većnik.

Ostavke zamenika gradonačelnika i sekretara skupštine

Iako je 6. oktobra 2017. godine podneo ostavku na mesto zamenika gradonačelika „iz ličnih razloga“, naprednjak Nemanja Nešić je tu dužnost obavljao sve do aprila ove godine. Tada ga je gradonačelnik Petković, nakon što je skupštinska većina izmenila Statut grada, imenovao za svog pomoćnika, iako je opozicija upozoravala da to imenovanje nije zakonito. Mesec kasnije, Petar Vujadinović je „iz profesionalnih razloga“ podneo ostavku na mesto sekretara Skupšine grada, a nasledila ga je Slađana Mitrović, koja je bila njegova zamenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari