Opozicione stranke u Skupštini Srbije pozvale su Vladu da iz parlamentarne procedure povuče Predlog izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju jer je on nedemokratski i, kako je rekao Zoran Šami iz DSS, ukoliko to ne učini ova vlada, nekoj budućoj će to biti prvi zadatak.

Opozicija, kao i novinarska udruženja, tvrdi da je zakon nedemokratski, neustavan i poguban po medije i najavljuje da će udruženim snagama raditi na obaranju Vladinih predloga prilikom glasanja.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović rekao je da je o stvaranju udruženih opozicionih snaga radi obaranja Zakona o informisanju već bilo reči među poslanicima, ali da još ništa nije definitivno dogovoreno. Todorović je rekao da svi poslanici SRS imaju obavezu da dođu u Skupštinu u danu za glasanje i izjasne se protiv tog zakona.

– Potrudićemo se, ako bude stvarno tačno da jedan broj poslanika vladajuće većine neće glasati, da taj zakon oborimo. To je vrlo jednostavna stvar, treba da se dođe u Parlament i da se glasa protiv – rekao je Todorović.

Zoran Šami je podsetio da je Vlada podnela šest amandmana na sopstveni zakon od sedam članova i pri tom nije bilo dopušteno opoziciji da na te amandmane podnosi svoje, što je po njemu protivustavno. Šami tvrdi i da je suprotna Ustavu odredba po kojoj se mediji zatvaraju u roku od 12 časova ukoliko nadležni tužilac pokrene postupak.

Jorgovanka Tabaković iz SNS rekla je da „tvorac ovog zakona Mlađan Dinkić želi da zatvori medije koji o njemu pišu.

Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS, ponovio je da će socijalisti biti uzdržani prilikom glasanja. Na pitanje kako komentariše najavu opozicije da će se udružiti pri obaranju zakona, Ružić je rekao da se „ne može staviti u ravan principijelan stav i aritmetika“.

Šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija smatra da je „namera opozicije da apsolutnim prisustvom u sali obori zakon legitimna i tu nemamo šta da komentarišemo“.

– Razumemo poziciju SPS, koja nosi težak teret svoje uloge u prošlosti posebno prema medijima i razumemo i njihove rezerve u odnosu na zakon, koji javnost tumači kao restriktivan u odnosu na medije. Mi verujemo da ovaj zakon nije restriktivan, posebno uz amandmane koji su podneti i prihvaćeni, već da uvodi red u ovoj oblasti – rekla je Kolundžija.

Pojačane mere obezbeđenja

– Mere obezbeđenja u Skupštini Srbije značajno su pooštrene, nakon prekjučerašnjeg incidenta kada je Nataša T. (38) s pištoljem i kutijom metaka pokušala da uđe u zgradu parlamenta na Trgu Nikole Pašića. Obezbeđenje je juče detaljnije proveravalo ko ulazi u Dom Narodne skupštine i šta se nalazi u torbama koje prolaze kroz rendgen. Bilo je i više pripadnika obezbeđenja u skupštinskim hodnicima, a pojedine novinarke zbog neadekvatne obuće ili odeće vraćane su sa ulaza. Ipak, pravila ni juče nisu važila za sve podjednako, pa su se skupštinski službenici i poslanici šetali po zgradi neadekvatno odeveni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari