Udruženje građana: Izbori u Raški primer gušenja demokratije na lokalnim izborima 1Raška Foto: J. Raspopović

Posle nedeljnih izbora za savete mesnih zajednica, u opštini Raška, od 19 mesnih zajednica samo jedna nije dobila svoje rukovodstvo. Izbori su poništeni u Mesnoj zajednici Gradac, gde je jedan mandat, sa najviše glasova, osvojila opoziciona kandidatkinja Dragica Nikolić.

To je bio povod da se oglasi udruženje građana Lokalni front Raška (LFR), koje je ocenilo da su se izbori „održali po oprobanom receptu vlasti, raspisani su i održani, praktično, u tajnosti“ i da je informacija o glasanju „plasirana samo među članovima vladajuće garnitire“. LFR svoju ocenu potkrepljuje podatkom da je u 15 od 19 mesnih zajednica bili na listama onoliko kandidata koliko se bira i da su svi članovi SNS, a u preostale 4 samo po jedan kandidat više. Ističe i da je reč o primeru gušenja demokratije na lokalu.

Na listama su se našle i dve kandidatkinje LFR, Danica Petrović-Šumarac (MZ Varevo) i Dargica Nikolić (MZ Gradac). Dok je u Varevu napravljena agresivna kampanja protiv Danice Petrović-Šumarac, u Gradcu, gde je Dragica Nikolić osvojila najveći broj glasova, pored svih opstrukcija, izbori su poništeni zbog fingiranja neregularnosti u primopredaji izbornog materijala.

Svi izborni materijali su uredno predati, tvrdi LFR, ali dodaje da nisu svi obavešteni o izborima, te da su od jednog člana SNS dobili odgovor da „ko je trebalo da zna, javljeno mu je“.

Predsednik Opštinske izborne komisije Mirko Šćelović, ocenio je da je „sve bilo u redu i bez incidenata“ i potvrdio je da će biti ponovljeni izbori u MZ Gradac. Nije objasnio zbog čega. Za nove članove saveta mesnih zajednica u raščanskoj opštini glasalo se na 25 birališta. Uz izlaznost od 35,28 odsto u 18 MZ izabrano je 118 članova saveta i svi su članovi SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari