Udruženje radnika na internetu zahteva prisustvo na predstojećoj sednici parlamenta 1Foto: Pixabay/Felipemaass

Udruženje radnika na internetu saopštilo je danas da je poslalo zahtev predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću da prisutvuju predstojećoj sednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju po Predlogu Vlade Srbije.

Udruženje je u pismu navelo da je cilј izmena koje je predložila Vlada – regulisanje poreskih obaveza za osobe koja prihode dobijaju iz inostranstva, za „frilensere“, za period od 1. januara 2015. do 30. septembra 2021, kao i utvrđivanje poreske obaveze za period od 1. oktobra 2021. do donošenja Zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji će ubuduće regulisati prava i obaveze tih osoba.

„Dozvolite nam da obraćanjem Skupštini pojasnimo koji je put rešenja. Želimo da damo priliku poslanicima da prepoznaju vrednost ovih mladih lјudi i pomognu da opstane jedna od retkih zdravih grana privrede koja se razvila bez ikakve pomoći države i kojoj treba omogućiti da se održi u životu i nastavi da raste. To se može učiniti samo pravilnom i dobrom analizom prirode posla i nalaženjem adekvatnog poreskog tretmana za tu vrstu radnika, kao što su to već učinile zemlјe u okruženju“, naveli su u zahtevu.

Oni su dodali da žele da poslanicima ukažu kako se tim izmenama i dopunama po predlogu Vlade, navedeni problem ne rešava – već samo uvećava.

U zahtevu su ocenili da su legitimno i jedino reprezentativno udruženje u Srbiji koje se bavi probleilma radnika na internetu, zastupajući njihove interese.

„Smatramo da je prisustvo sednici i obraćanje poslanicima Narodne skupštine neophodno u demokratskom društvu kao što je naše i da se na taj način uvažava svrha zbog koje Narodna skupština kao zakonodavna institucija postoji“, naveli su u zahtevu Dačiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari