Ugljaninovi većnici razgrađuju nacionalni savet 1Foto: S. Župljanin

Poslednje zasedanje Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) prošlo je bez većnika liste „Matica bošnjačka“ Muamera Zukorlića.

Saopštili su da su bojkotovali zasedanje bošnjačkog nacionalnog saveta jer „nisu želeli da daju legitimitet kršenju zakonskih odredaba i donošenju, po Bošnjake, nakaradnih odluka“. Većnici sa Zukorlićeve liste imali su primedbe na dnevni red, jer su predložene tačke „koje degradiraju Veće i većnike“ zato što sva svoja ovlašćenja prebacuju na Izvršni odbor (IO), koji usvaja budžet BNV umesto većnika i umesto većnika smenjuje i bira članove IO.

„Ovim se nastavlja dalja razgradnja i obesmišljavanje najznačajnijeg predstavničkog organa Bošnjaka u Republici Srbiji i otvaranju nove mogućnosti za malverzacije i zloupotrebe budžeta namenjenog za ostvarivanje kolektivnih i individualnih prava Bošnjaka“, navodi se u saopštenju liste „Matica bošnjačka“, a nosioca liste „Samoopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina optužuje da je „BNV i njegov budžet shvatio kao lično i partijsko vlasništvo“ i da su on i većnici sa njegove liste „do ruba propasti doveli projekte kao što je nastava na bosanskom jeziku i promovisanje bošnjačke kulture, tradicije i dostignuća“.

Novi kamen spoticanja u BNV je sednica, na kojoj je doneta odluka da se IO „poveri odlučivanje o imenovanju i razrešenju članova odbora i usvoji završni račun za ovu godinu“. Na sednici u IO BNV izabrana je nova članica i konstatovana je ostavka i prestanak mandata većniku sa liste „Samoopredeljenje“ Seadu Šemsoviću, koji je ostavku podneo još pre pola godine, kada je sa funkcije predsednika BNV smenjen Esad DŽudžo.

Delegacija BNV u Sarajevu

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsednicom Jasminom Curić, prisustvovala je nedavno u Sarajevu svečanoj akademiji povodom 27. godišnjice od osnivanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Sem akademiji, delegacija BNV je prisustvovala sednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, kojoj je prisustvovao i Šefik DŽaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. DŽaferović je, saopštava BNV, „naglasio svoju podršku radu Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, uz jasno opredjeljenje da će se kroz poziciju člana Predsjedništva BiH, u bilateralnim odnosima sa državama u kojima žive Bošnjaci, zalagati za unaprijeđenje položaja Bošnjaka i njihova prava“.

Tekst je deo projekta „Depolitizacija BNV, namera ili stvarnost“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstvo za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari