Podrška DSS izboru zamenika predsednika SRS za predsednika Skupštine Srbije, prema oceni stručnjaka, imala bi dalekosežne negativne efekte kako na unutrašnjepolitičkom planu, tako i na planu međunarodne pozicije Srbije.
Sociolog Jovo Bakić smatra da je najava DSS pokušaj Vojislava Koštunice da zakomplikuje političku situaciju i da pokuša da profitira iz novonastale situacije.

Podrška DSS izboru zamenika predsednika SRS za predsednika Skupštine Srbije, prema oceni stručnjaka, imala bi dalekosežne negativne efekte kako na unutrašnjepolitičkom planu, tako i na planu međunarodne pozicije Srbije.
Sociolog Jovo Bakić smatra da je najava DSS pokušaj Vojislava Koštunice da zakomplikuje političku situaciju i da pokuša da profitira iz novonastale situacije. Ipak, Koštunica u toj igri mnogo reskira, ocenjuje ovaj analitičar za Danas.
Podrška DSS izboru Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije, kaže Bakić, može da ima snažne posledice i na međunarodnom planu. On ističe da ga ne bi čudilo da, između ostalog, dođe do jednog stepena međunarodne izolacije. Na pitanje zbog čega bi radikali pristali da budu instrument koji Koštunica koristi da bi „zakomplikovao političku situaciju“ i iz nje profitirao, Bakić odgovara da su predstavnici SRS svesni da Koštunica nije jak.
– Radikalima je u interesu da dobiju predsednika Skupštine i oni time ne mogu da izgube ništa. Znaju da Vojislav Koštunica nije preterano jak. Ne bi me iznenadilo da njegov krajnji domet bude Ministarstvo pravde u vladi Tomislava Nikolića – objašnjava Bakić.
Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Ksenija Milivojević kaže za Danas da ne veruje da bi moglo da dođe do izolacije Srbije kao u vreme pre 5. oktobra 2000, ali je sigurno da bi „evropski put Srbije koji je već godinu dana zaustavljen definitivno krenuo unazad“.
U slučaju podrške DSS predstavniku SRS za mesto predsednika parlamenta, podseća Milivojević, teško bi moglo da se govori o nastavku pregovora o formiranju vlade unutar demokratskog bloka.
– Bez demokratske proevropske vlade ugrožene su integracije Srbije – naglašava Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari