Šefovi diplomatija Srbije i Crne Gore Vuk Jeremić i Milan Roćen saglasili su se juče da su dobrosusedski odnosi dve zemlje od vitalnog interesa za građane i stabilnost regiona i da se moraju rešiti sva otvorena pitanja koja opterećuju te odnose.
Jeremić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da je na sednici Vlade Srbije donet zaključak da je Crna Gora međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija i da je to zvanična pozicija Vlade Srbije.

Šefovi diplomatija Srbije i Crne Gore Vuk Jeremić i Milan Roćen saglasili su se juče da su dobrosusedski odnosi dve zemlje od vitalnog interesa za građane i stabilnost regiona i da se moraju rešiti sva otvorena pitanja koja opterećuju te odnose.
Jeremić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da je na sednici Vlade Srbije donet zaključak da je Crna Gora međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija i da je to zvanična pozicija Vlade Srbije. Na pitanje da li će se država izviniti za izjave Aleksandra Simića, savetnika premijera Srbije, Jeremić je podsetio na slučaj ambasadora nemačke Andreasa Cobela, kada se Nemačka nije izvinila Srbiji, već iznela zvaničan stav vlade da Nemačka podržava teritorijalni integritet Srbije. On je dodao da u Vladi postoji jedinstvo u vođenju državne politike, kao i da će Vojislav Koštunica posetiti Crnu Goru, ali da ne zna kada, jer se putevi premijera planiraju u Koštuničinom kabinetu.

Crna Gora očekuje odgovor EU

Podgorica – Crnogorska Vlada pitala je Evropsku uniju da li može da dozvoli ulazak u Crnu Goru vladici mileševskom Filaretu u skladu s odlukom Saveta unije o zabrani ulaska i prelaska preko teritorija država članica osumnjičenima za pomaganje haškim beguncima, potvrdila je juče šef crnogorske misije u Briselu Slavica Milačić.

Crna Gora je, konkretno, tražila objašnjenje da li eventualno postoji mogućnost izuzeća, i ako je to slučaj, pod kojim uslovima, kao i tumačenje za neke druge slučajeve, navela je Milačić i precizirala da je od nadležnih institucija Unije zatraženo tumačenje odluke Saveta EU od 18. jula 2007. o „slučaju Filaret“.

– Očekujemo da uskoro dobijemo zvanično tumačenje od nadležnih službi EU – rekla je Milačić podgoričkim medijima.

Roćen je istakao da je zadovoljan zaključkom Vlade Srbije, ali je dodao da mu se Jeremić u telefonskom razgovoru u četvrtak uveče izvinio zbog Simićevih izjava da je Crna Gora „kvazidržava“, posle čega je usledilo i izvinjenje potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića. On je Simićevu izjavu ocenio kao „somnabulno mišljenje“ i objasnio da bi bilo katastrofalno da je to zvanična politika Vlade Srbije prema Crnoj Gori.

Ilić će govoriti na mitingu podrške FILARETU

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić govoriće u ponedeljak 10. septembra u Rančama na mitingu koji Srpska lista Crne Gore organizuje u znak podrške vladici Filaretu koji štrajkuje glađu od 28. avgusta. Posle mitinga, kako je navedeno u saopštenju Ilićeve stranke Nova Srbija, biće postavljen kamen temeljac za izgradnju crkve „koju će graditi srpski narod Srbije i Crne Gore“.

Govoreći o štrajku glađu vladike Filareta na granici sa Crnom Gorom Roćen je istakao da se krivica za slučaj Jelenka Mićovića, odnosno vladike Filareta, upućuje na pogrešnu adresu, jer Crna Gora „poštuje upozorenje Saveta ministara EU i spisak Haškog tribunala na kojem se nalaze lica za koje se sumnja da pomažu haškim optuženicima, a na kojem je i Jelenko Mićović, odnosno Filaret“.

Zdravstveno stanje vladike pogoršano

Priboj – Vladika mileševski Filaret, koji već 11. dan štrajkuje glađu na srpsko-crnogorskoj granici, na prelazu Ranče, i dalje odbija da prekine štrajk glađu, a njegovo zdravstveno stanje znatno je pogoršano. Vladika mileševski Filaret ne ustaje iz postelje, povremeno gubi svest i veoma mu je nizak krvni pritisak. Ekipe hitne pomoći su na graničnom prelazu, a konzilijum lekara Kliničkog centra iz Beograda i Zdravstvenog centra iz Užica u stalnom su zasedanju. Najavljeno je da će, u slučaju potrebe, vladika biti prebačen na lečenje u Beograd.

– Ovo nije odnos Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili građanima Srbije. Mi samo poštujemo upozorenje, objasnio je Roćen. On je dodao da je Crna Gora predlagala Srbiji da se zajedno obrate na međunarodne adrese kako bi se Filaretu dozvolilo da uđe u Crnu Goru i obavlja versku službu, ali da nisu dobili odgovor srpske strane.
– Uvrede s bilo koje adrese ili funkcije nisu nas povredile. To nanosi štetu samo Srbiji i njenoj evropskoj perspektivi – poručio je Roćen.
Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić naveo je da situacija s vladikom Filaretom opterećuje odnose Srbije i Crne Gore i da preti da ih ozbiljno ugrozi.
Šefovi diplomatija su se u razgovoru saglasili da se u pregovorima o statusu Kosova i Metohije mora doći do kompromisnog rešenja prihvatljivog i za Beograd i za Prištinu. Jeremić i Roćen potpisali su protokol kojim Srbija pruža dobre usluge građanima Crne Gore u državama u kojima Crna Gora još nema diplomatsko-konzularna predstavništva, ili ih neće ni otvarati.
Roćen je juče razgovarao i s potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem i i predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari