Uhapšen ili kidnapovan građanin nepokorni 1Foto: Pressek

Ni deset i kusur dana od privođenja u policijsku stanicu nakon protesta na kojem je nosio vešala sa porukom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „Vrći pare (od otetih penzija – prim. Z. R.) il se besim“ i „Smrt fašizmu“, kragujevački penzioner Slobodan Boba Stefanović ne zna zbog čega je pretprošle subote uveče bio uhapšen.

Nije mu, u stvari, više jasno ni da li je te večeri bio uhapšen, ili kidnapovan. Za razjašnjenje će se, poručuje, tokom ove sedmice obratiti sudu.

Slobodan Stefanović, ili Boba „rasista“ – kako su ga, zbog oficijelno najavljene optužnice da je noseći maketu vešala sa „obešenim penzionerom“ počinio delo „rasne i druge diskriminacije, prozvali lokalni šereti – i dalje nema nikakav papir kojim bi, ako ne široj javnosti, a ono barem najužoj porodici, mogao da dokaže gde je bio u noći između 9. i 10. februara. Tim pre što je i načelnica Policijske uprave u Kragujevcu Jasmina Rajković nedavno zvanično saopštila da Stefanović te noći nije bio uhapšen, ali da jeste osumnjičen za izazivanje „rasne i druge diskriminacije“.

Stefanović, međutim, i dalje tvrdi da su ga dvojica civila u subotu, 9. februara, odmah nakon protesta protiv režima Aleksandra Vučića, negde oko 19,30 sati, u centru grada ubacila u civilni automobil i odvezla u policijsku stanicu. Kako mu je, opet kako tvrdi, u stanici pozlilo zbog visokog krvnog pritiska i kako u zgradi policije nije hteo da primi terapiju, odveden je u Klinički centar, gde mu je ukazana medicinska pomoć.

I tu, barem zasad, prestaje svaka šega kad je slučaj Kragujevčanina Slobodana Bobe Stefanovića u pitanju. Ne zbog ukazane medicinske pomoći u Kliničkom centru, već zbog toga što mu nakon noći provedene u zgradi policije i KC nije izdat nikakav dokument. Ni kad je privođen, ni kad je, sutradan ujutro, pušten. Da li to, onda, znači da je Stefanović 9. februara uveče bio protivpravno lišen slobode, ili narodskije rečeno kidnapovan, kako i sam počinje da veruje.

Ozbiljno krivično delo

Ukoliko nadležni, konkretno policija i tužilaštvo, nastave da ćute ovim povodom, ispašće da Slobodan Boba Stefanović jeste bio kidnapovan. A ako se ispostavi da jeste tako, te da je Stefanović, u noći između 9. i 10. februara, bio protivpravno lišen slobode, onda je to, i laicima je jasno, ozbiljno krivično delo za koje bi oni koji su izdali nalog za njegovo privođenje na takav način, morali ozbiljno i da odgovaraju. U suprotnom, biće to još jedan, i to bez ikakve dileme, zastrašujući primer koliko su institucije u državi Srbiji uzurpirane i urušene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari