Uhvatiti Vučića u istini 1Foto: Una Miletić

Laž, obmana, manipulacija, prekriveni govor mržnje, kao i vređanje inteligencije su način obraćanja vladajuće garniture javnosti.

Ovo su na večerašnjoj  tribini Maternji jezik politike zaključili novinar, kolumnista i kritičar Teofil Pančić, istoričar umetnosti Novi Nebojša Milenković, urednik Danasa Dragoljub Petrović i pozorišna rediteljka, dramaturškinja i kulturna aktivistkinja Borka Pavićević. Istaknuto je i to da je “Uhvatiti Vučića u istini” teže nego ga uhvatiti u laži.

Aludirajući na mainpulativan način obraćanja, kojim se prekriva govor mržnje, koju vlast koristi pri obraćanju javnosti Borka Pavićević, otvorila je večerašnji okrugli sto.

-Ne možemo da odvojimo govor tela od verbalnog izražavanja. To što se naziva govorom mržnje više ništa ne znači. Ja bih jako volela da taj njihov “govor ljubavi” bude zapravo govor mržnje, jer svaki put kad čujem predsednika kako oslovljava svojom mimikom i “gestovima” draže bi mi bilo da me opsuje. Kao bumerang govor mržnje vraćen je pod maskom pristojnosti i tolerancije, ističe Pavićević

Novi Nebojša Milenković istakao je da jezik nisu samo gramatička pravila već i stil i dodao da u javnom diskursu naše zemlje, više stila nema, već prostaštvo i banalnost.

– Laž je postala metod vladanja. Mislim da nikada u savremenom svetu niste imali jedno društvo koje je do te mere bilo okovano lažju da više ne znate šta je istina. Laž je ideologija, politika, laž je umesto ekonomije, umesto zdravstva, umesto nauke, imate lažne doktore nauka, lažne tetke, lažnog predsednika svih građana, lažne diplome. I kako bi Edgar Alan Po rekao “Da biste zakamuflirali neku stvar, najbolje je da je učinite očiglednom”. U ovoj zemlji imate jednog čoveka i ostale ljude koji čine sistem koji na dnevnom nivou izgovore toliko laži i gluposti i kada naprave svinjariju reše je tako što od ne naprave još veću, naglašava Milenković.

Teofil Pančić je rekao “ne postoji način da mi komuniciramo” misleći na dijalog sa predsednikom Vučićem, i dodao da je predsednika skaradno čak i kritikovati.

-Taj jezik kojim ti ljudi javno opšte nikada nije i nikada neće biti namenjen komunikaciji . To nikada neće biti čak ni sistem vrednosti sa kojim se ja ne slažem, o kome možemo da debatujemo. Tu komunikacije nema, nema ni jezika jer nema mišljenja a mišljenja nema jer nema vrednosti, jer govorimo o bezvrednim praznim ličnostima. O ljudima koji nemaju ubeđenja ili koji imaju nakaradna ubeđenja sa kojima je racionalna polemika nemoguća. Aleksandra Vučića je skaradno čak i kritikovati. I dok ga kritikuješ osećaš se nekako isprazno – naglašava Pančić.

Urednik Danasa Dragoljub Petrović ispričao je da ga je Milomir Marić pozvao da gostuje sa urednikom NIN-a Milanom Ćulibrkom u emisiji Ćirilica, na šta mu je odgovorio da ne želi da učestvuje u Vučićevoj političkoj kampanji.

-Rekao je Vučić da bi voleo da mu ti i Mića postavljate pitanja”, kaže Marić. Ja tu ne bih došao ni pod razno da učestvujem u Vučićevoj predizbornoj kampanji. Pitao sam ga što ne zove Đilasa , Sašu Jankovića a Marić mi je odgovorio da je Vučić saopštio da su oni vanparlamentarne stranke pa zato neće. Onda sam ga zapitao zašto Vučić nije dao intervju za Danas već dve godine? Ja ću da mu postavljam pitanja i da napravim intervju i ne znam zašto bih išao na Hepi kad on za novine koje ja uređujem neće da da intervju dve godine. Možda treba otići i razgovarati sa nekim od njih ali na nekoj normalnoj televiziji, međutim, oni su uveli laganje izmišljanje vređanje kao nešto što je potpuno normalno – naglašava Petrović. U. Miletić

Ličimo na trafo-stanicu

Jutros su na vratima ulaza u Centar za kulturnu dekontaminaciju izlepljeni materjali sa natpisom “Strani agenti, zatvoreno od 4.marta” sa potpisom „Zavetnici 10“. Borka Pavićević je o tome rekla: “Sada ličimo na trafo stanicu, samo imamo još struje. S vremena na vreme događaju se slične stvari kada su tu Romi, Albanci, gejovi. To to se ponavlja kako kaže već jedno 30 godina. Sluša da su „sorošovci“, agenti izdajnici. U pitanju je jedan stalna manija, koja je pojačana sad pred izbore i zato od toga neću da pravim famu” – ističe Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari