Ukoliko se nešto drastično ne izmeni u Prištini, u perspektivi dugoročan status kvo 1Foto; EPA-EFE/ KENZO TRIBOUILLARD

Rezultat najnovije runde političkih pregovora Beograda i Prištine ne budi nikakav optimizam u mogućnost postizanja dogovora, budući da su pregovarači izneli suprotstavljena gledišta o svim važnim pitanjima u dijalogu.

To ocenjuju za Danas stručnjaci za odnose u ovom regionu, komentarišući ishod prekjučerašnjeg sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, održanog u Briselu, uz posredovanje zvaničnika EU, Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka. Naši sagovornici smatraju da su obe pregovaračke strane, naročito prištinska, izrekle populističke ocene, koje nemaju mnogo veze sa realnošću.

Milica Andrić Rakić, menadžerka u organizaciji NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, ukazuje da su “dve strane uvek imale dijametralno suprotne stavove, a danas su čini se, oni najudaljeniji do sada”.

– Imajući u vidu zahteve koje je Kurti izneo, a koji se svode na predlog – prvo priznanje, a onda uspostavljanje Nacionalnog veća za srpsku zajednicu, ne vidim kako ovaj proces može dalje da se nastavi. Ukoliko se nešto drastično ne izmeni u Prištini, u perspektivi je dugoročan status kvo i zamrzavanje stanja na terenu. Kosovo je posredstvom pojedinih savetnika i analitičara koji gaje simpatije prema Kosovu, ali im ne čine usluge pristrasnim analizama, uljuljkano u uverenju da su ovo rane dvehiljadite i da će međunarodna zajednica nastaviti da velikodušno finansijski i politički podržava konsolidaciju kospvskih institucija. To, verijem, nije slučaj a vreme neće biti prijatelj ni jednima ni drugima, poručuje Andrić Rakić.

Povodom najave da će naredna runda političkog dijaloga na najvišem nivou biti održana do kraja jula, sagovornica Danasa napominje: ”Česti sastanci bez usaglašene agende ne znače mnogo. Mada ako ima volje postoje dogovori čija implementacija može da se poboljša, poput verifikacije diploma, civilne registracije i slobode kretanja”.

– Svaki pomak u tim oblastima bi mnogo značio za građane na terenu. Međutim, Kurtijeve najave o stavljanju na sto teme preuređenja CEFT-e, ukazuju na to da je on na dijalog ne gleda kao nešto gde mogu da se reše problemi građana već gde može da se pokrenu regionalna pitanja. Što s druge strane, bez prisustva tih drugih zemalja opet nema mnogo smisla, naglašava Milica Andrić Rakić.

Prema mišljenju Marka Jakšića, pravnika i bivšeg odbornika u Skupštini Opštine Severna Mitrovica ispred GI SDP, koju je predvodio Oliver Ivanović, ishod razgovora “dvojice balkanskih populističkih lidera je više nego očekivan, i bio je predvidiv i pre početka samih pregovora”.

– Novo rukovodstvo u Prištini posebno premijer Kurti, zauzeli su više nego rigidne stavove i pozicije, koji dijalog vode u ćorsokak. Demagogija kojom se služe, puna usta jednakosti „građana“ na Kosovu a suštinako protivljenje svemu što bi lakšim učinilo život kosovskim Srbima, bilo to formiranje famozne ZSO (zajednice srpskih opština, prim. nov.), kao i namera da se sprovedu ideje o ujedinjenju Mitrovice ili ukidanju srpskog jezika kao službenog, uz sve češće incidente na terenu i napade da imovinu Srpske pravoslavne crkve, dovode do dodatnog zaoštravanja koje može da podseti na situaciju neposredno pred mart 2004. godine, ukazuje Jakšić.

Sagovornik Danasa konstatuje da “insistiranje na priznanju Kosova uz nespremnost da se za isto bilo šta ponudi, uz odbijanje sprovođenja već postignutih dogovora, osim što utiču da Kurti sve više podseća na Miloševića, liči na nešto što međunarodna zajedinca koja je očigledno rešena da završi sa nerešenim problemima na Zapadnom Balkanu neće još dugo tolerisati”.

– U suprotnom, dogovora Beograd i Prištine neće biti narednih 20-30 godina, međuetničke tenzije će rasti, dok će se izolovano Kosovo bez vizne liberalizacije i evropske perspektive, a sa novim „progresivno“ populističkim liderima baviti prošlošću i „genocidom“, reciprocitetom i državnošću na papiru, ali tako nespremno za kompromise biće i kočnica Srbiji na putu ka članstvu u EU, zaključuje Marko Jakšić.

Komentarišući Kurtijevo odbijanje da se formira zajednica srpskih opština, i njegov predlog da se umesto toga uspostavi nacionalni savet za Srbe na Kosovu, Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, navodi: ”to je u skladu sa onim što on podrazumeva pod reciprocitetom”.

– Međutim, meni se čini da on uopste nije ušao u suštinu šta nacionalni saveti podrazumevaju, koja prava imaju, i, na kraju, kako se sve to uklapa u ustav Kosova. Tako da mislim da je to samo parola kojom želi da se stvori impresija konstruktivnosti, dok istovremeno odbija implementaciju onoga što je do sada dogovoreno. Njegova vlada ako želi može sama da počne rad na stvaranju nacionalnih saveta, kao što je to uradila Srbija, kaže Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari