Većina političkih predstavnika kosovskih Srba nezadovoljna je načinom na koji je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije organizovalo javnu raspravu o radnoj verziji strategije održivog opstanka i povratka na KiM, koja se danas završava. Sagovornici Danasa tvrde da javne rasprave na KiM nije ni bilo.

Na njihove kritike da objavljivanje radnog dokumenta na sajtu Ministarstva za KiM predstavlja „provokaciju“, pogotovo za raseljene Srbe koji 10 godina žive u kolektivnim centrima, iz Ministarstva za KiM odgovaraju da je ovo tek prvi korak na putu ka konačnom dokumentu koji bi trebalo da ide pred Vladu Srbije.

– Iako sam poslanik vladajuće koalicije u Skupštini Srbije, član skupštinskog odbora za KiM i odbornik u Skupštini opštine Zvečan, za strategiju sam čula iz medija i nisam upoznata s njenim sadržajem. Pitam se ko je pripremao taj dokument, jer su ukinuti stručni timovi. Ne bi me čudilo da je prepisana neka od ranijih verzija. U politici sam već18 godina, živim na KiM i tvrdim da većcelu deceniju pokušavamo da napravimo strategiju za povratak, a kao rezultat imamo da se 2008. više ljudi sa KiM iselilo nego što se vratilo – kaže za Danas Stojanka Petković, poslanik G17 plus u republičkom parlamentu.

Skupštinski odbor za KiM, napominje Stojanka Petković, nije tražio da mu se tekst strategije dostavi, jer je to dužnost nadležnog ministarstva. Ona smatra da je ponuđena strategija „teška manipulacija kosovskim Srbima koji nikad nisu bili u težoj situaciji“ i da neće doprineti povratku raseljenih lica, ako se zna da su „budžetska izdvajanja za KiM umanjena za dve milijarde dinara, a tek slede rebalans republičkog budžeta i još veća kriza“.

Iako je Goran Bogdanović, ministar za KiM, nedavno izjavio da su o radnoj verziji strategije „još u novembru organizovani okrugli stolovi sa svim predsednicima opština i lokalnim samoupravama u Pokrajini, čiji je posao bio da organizuju javnu raspravu“, kao i da je dokument dostavljen Srpskoj pravoslavnoj crkvi, osim Stojanke Petković, i Milan Ivanović, odbornik iz Zvečana i predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KiM, kao i Rada Trajković, predsednica Izvršnog odbora SNV KiM, tvrde za Danas da o strategiji na terenu nije bilo ni pomena. Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) takođe je potvrdio za naš list da zvanično nije dobio tekst predložene strategije, a Danas tokom sedmodnevne javne rasprave nije dobio iz Srpske patrijaršije odgovor da li su upoznati s dokumentom, čiji se deo odnosi i na očuvanje kulturne baštine, kao i da li će i ko u ime SPC dostaviti primedbe na adresu Ministarstva za KiM.

– Rasprava o strategiji preko sajta je neozbiljna i više je unutrašnja reklama i sakupljanje pozitivnih poena za Ministarstvo za KiM kod onih koji će ocenjivati njihov rad – premijera i predsednika Srbije – smatra Rada Trajković.

U Ministarstvu za KiM Danasu je objašnjeno da je javna rasprava najavljivana većduže vreme i da će na osnovu primedbi koje do danas budu stigle na Prednacrt strategije biti pripremljena nova verzija koja će biti dostavljena na mišljenje pojedincima i političkim grupacijama kako Srba koji su ostali na KiM, tako i raseljenim licima.

Oliver Ivanović, državni sekretar za KiM, izjavio je za naš list da on lično smatra da „strategija mora biti kraća i preciznija u stavovima“. Ivanovićkaže da dokument mora da sadrži koji se broj povratnika planira, koje su zone povratka, koliko je sredstava potrebno, iz kojih izvora će se povratak finansirati, kao i stavove svih bitnih faktora za povratak, uključujući međunarodnu zajednicu i kosovske Albance“.

IVANOVIĆ: Ministarstvo ostaje

„Ako se već zna da politiku prema KiM vodi Ministarstvo spoljnih poslova, bilo bi dobro da se u okviru restrikcije ministarstava ukine Ministarstvo za KiM koje nema strategiju ni za tehnička pitanja, pa državni sekretari daju preporuke da se na lokalnom nivou sarađuje s kosovskim Albancima, kao da to nije deo nezavisnih kosovskih institucija. Očigledno je da i ministar i državni sekretari ne sarađuju među sobom, jer daju različita i izjave“, kaže Stojanka Petković. Njeno mišljenje deli i Rada Trajković, koja tvrdi da „kontradiktorne izjave ministra Bogdanovića i državnih sekretara Zvonimira Stevića i Olivera Ivanovića više zbunjuju Srbe na KiM nego što objašnjavaju šta država hoće“. Uprkos prozivkama, Oliver Ivanovićtvrdi da je „Ministarstvo za KiM jedno od najsigurnijih u Vladi Srbije, jer njegovo postojanje pokazuje koliki značaj sadašnja vladajuća garnitura daje očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države“. Ivanović kaže da kritike o neaktivnosti Ministarstva ne stoje, jer je „započelo težak posao uvođenja reda u poslove na KiM, pre svega kada je rečo finansijama.

 

JAKŠIĆ: Nelegitimne odluke Vlade Srbije

Potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM Marko Jakšićizjavio je za Danas da smena predsednika Skupštine Priština Radovana Ničića, koji je i predsednik Skupštine zajednice, neće uticati na rad ove organizacije. Jakšićkaže da će „Skupština zajednice raditi kao da se ništa nije dogodilo, jer je raspuštanje i uvođenje privremene uprave u skupština Priština i Pećnelegitimno i protivzakonito“. „Ministarstva za KiM i državnu i lokalnu samoupravi bahato krše zakon, jer za uvođenje privremene uprave u opštine Peći Priština ne postoji nijedan od tri zakonom predviđena uslova. U obe ove opštine, za koje Ministarstvo za KiM na ime materijalnih troškova daje 40.000 dinara mesečno, a optužuje ih za finansijske zloupotrebe, postoji apsolutna odbornička većina. Ovde je rečo kršenju izborne volje građana i pokušaju da se pred kosovske lokalne izbore Srbi gurnu u kosovske institucije i da prihvate Ahtisarijev plan“, tvrdi Jakšić. Oliver Ivanovićnegira optužbe da Vlada Srbije smenama u opštinama Priština i Pećpokušava da „uruši“ Skupštinu zajednice opština AP KiM. Ivanovićkaže da Skupština zajednice „nije relevantan sagovornik, jer ne postoji ni u Ustavu, ni u zakonima“, većje rečo „organizaciji opozicionih stranaka koja služi za napade na Vladu Srbije i predstavlja tribinu za jednog ili dva čoveka“. On tvrdi da odbornici iz stranaka vladajuće koalicije u republičkom parlamentu, sve manje učestvuju u radu Skupštine zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari