Kragujevac, kao što je to nedavno obnarodovano, uskoro će biti prvi grad i centar regiona u Srbiji koji će imati predstavništvo za lobiranje u Briselu, sedištu najznačajnijih institucija Evropske unije. Kragujevačko predstavništvo u „prestonici“ EU, trebalo bi da bude otvoreno u septembru, a prvi šumadijski „ambasador“ u njemu biće mlada Kragujevčanka Borka Tomić, registrovani lobista u Evropskom parlamentu i jedan od osnivača NVO Srpski institut za javnu diplomatiju u Briselu.

– Izvesno je već sada da ću u Briselu raditi na pronalaženju partnera sa kojima će Kragujevac realizovati privredne, ekološke i druge projekte. Iz iskustva znam, da se i u Briselu, kao i kod nas, mnogi poslovi završavaju ličnim kontaktima i direktnom komunikacijom. Istovremeno, radiću i na umrežavanju Šumadije u porodicu evropskih regija, rekla je tim povodom Borka Tomić za Danas i dodala da u Briselu deluje oko 300 regionalnih predstavništava i kancelarija, i to ne samo iz zemalja članica EU već i iz država jugoistočne Evrope koje još nisu u članstvu EU.

Borka Tomić je, nakon Filološkog fakulteta u Beogradu, studirala i na prestižnoj Poslovnoj školi u Parizu, gde je stekla zvanje mastera poslovnih komunikacija. Prethodnih šest godina radila je u Parizu, u kojem je vodila projekat „Rebrendiranje Srbije“, zatim u Londonu i Briselu, gde je bila jedan od osnivača NVO Srpski institut za javnu diplomatiju. Angažmanom u toj organizaciji stekla je i zvanje registrovanog lobiste u Evropskom parlamentu.

Pomoć Južne Moravske

Predstavništvo Kragujevca i njegovog šumadijskog okruženja u Briselu biće smešteno u okviru kancelarije češke Južnomoravske regije, čiji su predstavnici, u oktobru prošle godine, i pokrenuli inicijativu o otvaranju šumadijskog lobističkog centra u sedištu EU. Savet Južnomoravske regije odobrio je šumadijskoj prestonici besplatno korišćenje dela svog prostora u Briselu, dok će Kragujevac finansirati boravak i rad svog predstavnika u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari