Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je juče da će Evropa „platiti cenu“ u slučaju neuspeha procesa rešavanja statusa Kosova.
Na kongresu evropskih liberala i demokrata u Berlinu, Ren je kazao da će Kosovo biti ozbiljan test za evropski kredibilitet i kapacitet da rešava svoje bezbednosne probleme.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je juče da će Evropa „platiti cenu“ u slučaju neuspeha procesa rešavanja statusa Kosova.
Na kongresu evropskih liberala i demokrata u Berlinu, Ren je kazao da će Kosovo biti ozbiljan test za evropski kredibilitet i kapacitet da rešava svoje bezbednosne probleme. On je dodao da je obaveza EU da preuzme odgovornost za kosovski problem.
– To je, pre svega, evropski izazov. Ni Rusija, ni SAD nisu tako direktno pogođene onim što se dešava na Balkanu, kao što smo mi Evropljani. Ako proces utvrđivanja statusa propadne, Evropa će platiti cenu – rekao je evropski komesar za proširenje.

Podrška proevropskim snagama

Posle posete Briselu, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović razgovarao je juče u Berlinu i s komesarom za proširenje EU Olijem Renom, saopšteno je juče iz LDP. Kako se navodi, Jovanović se u razgovoru uverio da su namere EU u vezi s parafiranjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pozitivne. „Naša argumentacija bila je da bi zaustavljanje ili usporavanje evropskih integracija značilo pobedu antihaškog lobija i konzervativnih snaga u Srbiji, i da građani Srbije ne mogu biti taoci nesposobnosti Koštuničine vlade da okonča saradnju s Hagom. Oli Ren je rekao da će EU snažno podržati proevropske snage u Srbiji i da je svestan da bi korist od usporavanja Srbije u evropskim integracijama imali samo oni koji ne dele evropske vrednosti i viziju moderne Srbije“, izjavio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, kosovski problem ne treba rešavati jednostranim deklaracijama ili jednostranim pretnjama vetom, već efikasnim i odgovornim multilateralizmom.
– Mi, Evropljani, učinićemo sve da pronađemo dogovorno rešenje – rekao je Ren.
Dodao je da je Srbija sada, posle duge neizvesnosti, ponovo na putu evropskih reformi. Vlada Srbije obnovila je saradnju s Haškim tribunalom što je omogućilo Evropskoj komisiji da okonča pregovore sa Srbijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je evropski komesar.
– Ako se ta saradnja intenzivira i Srbija dostigne punu saradnju s Tribunalom, EU može u bliskoj budućnosti potpisati sporazum sa Srbijom i koncentrisati se na sledeći korak u integraciji Srbije u EU – rekao je Ren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari