Portparol Kancelarije specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Remi Durlo potvrdio je juče za naš list da će se sastanak predstavnika Unoseka i Kontakt grupe održati 26. januara u Beču. Prema njegovim rečima to neće biti zvanično predstavljanje predloga rešenja za budući status Kosova koji je pripremio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari, već će predstavnicima Kontakt grupe na nivou direktora balkanskih zemalja biti samo podeljen Ahtisarijev dokument.

Portparol Kancelarije specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Remi Durlo potvrdio je juče za naš list da će se sastanak predstavnika Unoseka i Kontakt grupe održati 26. januara u Beču. Prema njegovim rečima to neće biti zvanično predstavljanje predloga rešenja za budući status Kosova koji je pripremio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari, već će predstavnicima Kontakt grupe na nivou direktora balkanskih zemalja biti samo podeljen Ahtisarijev dokument. Durlo tvrdi da se još ne zna datum kada će Ahtisarijev predlog biti uručen Beogradu i Prištini.
Iako još sve zemlje članice Kontakt grupe nisu zvanično potvrdile dolazak u Beč, Durlo kaže je reč o formalnostima i da će se sastanak svakako održati. Iako su pojedini zapadni mediji za isti dan najavili prisustvo Martija Ahtisarija na sastanku Kontakt grupe u Briselu na kojem bi trebalo da učestvuje i američki državni sekretar Kondoliza Rajs, Durlo objašnjava da je reč o zabuni, odnosno o skupu NATO i još nekih međunarodnih organizacija koje nemaju veze s Unosekom i Ahtisarijem.

Bez zvanične potvrde o Viznerovom dolasku

– Prema tvrdnjama Zerija, izaslanik SAD za pregovore o budućem statusu Kosova Frenk Vizner posetiće Prištinu 4. februara, dva dana posle navodnog Ahtisarijevog uručivanja predloga rešenja Prištini i Beogradu. „Vizner će se u Prištini susresti s predstavnicima kosovskih institucija i političkih partija Kosova, a za sada nije poznato da li će, kako je to ranije najavljeno, 5. februara posetiti i Beograd“, navodi Zeri. U Američkoj kancelariji u Prištini i Ambasadi SAD u Srbiji juče našem listu nisu mogli da potvrde najave Zerija koji tvrdi da će odmah posle predaje Ahtisarijevog predloga Prištinu posetiti i izaslanik EU Štefan Lene

Prištinski dnevnik na albanskom jeziku Zeri najavio je juče da će na sastanku Kontakt grupe u Beču biti obelodanjen scenario rešavanja statusa Kosova. Zeri, kako prenosi agencija Beta, tipuje na varijantu „srednjeg puta“ angažovanja Prištine i Beograda s jedne i međunarodne zajednice s druge strane što, prema izvorima ovog lista, znači da ni Beograd ni Priština neće biti u situaciji da suštinski menjaju sadržaj dokumenta koji je Ahtisari pripremio.
„Istovremeno, to neće biti ponuda ‘uzmi ili ostavi’, nego će Priština i Beograd moći da daju svoje komentare, predloge i sugestije na Ahtisarijev predlog. Ni albanska ni srpska strana, međutim, neće biti u situaciji da zahtevaju novu raspravu o predlogu rešenja statusa Kosova. Ako taj scenario dobije podršku, drugu polovinu februara će obeležiti sastanci u Beču na dva nivoa“, piše Zeri.
U tom slučaju, tvrdi ovaj prištinski dnevnik, zamenik specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Alber Roan biće domaćin prvog, a sam Ahtisari drugog sastanka, na kojem će se razmotriti komentari i predlozi obeju strana za sve delove paketa. Iako još nije definisana metodologija rada Unoseka na tim sastancima, Zeri iznosi pretpostavku da će se Ahtisarijevi predlozi menjati uz saglasnost obeju strana, dok izvori Danasa ne isključuju mogućnost da bi Ahtisarijev predlog u ovoj varijanti bio analiziran i usaglašavan stranu po stranu.
Prema pisanju Zerija, kraj februara i početak marta bio bi krajnji rok za odgovore Prištine i Beograda, posle čega će predlog biti upućen Savetu bezbednosti UN. List takođe spekuliše i da postoji ideja da Ahtisari 2. februara Prištini i Beogradu preda samo tehnički deo predloga koji sadrži predloge i preporuke o pitanjima decentralizacije, pravima zajednica, zaštiti kulturnog i istorijskog nasleđa i privrednim pitanjima o kojima se razgovaralo u Beču, dok bi deo predloga o političkom statusu Pokrajine bio predat SB bez konsultacija s beogradskim i prištinskim pregovaračima.
BBC na albanskom jeziku tipuje na varijantu da će se o Ahtisarijevom predlogu Beograd i Priština izjašnjavati tokom četiri nova bečka sastanka 13, 16, 19. i 24. februara, od kojih bi poslednji bio na „visokom nivou“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari