UO: RTS ne sme da postane poligon za nasilne i političke obračune 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Upravni odbor (UO) Radio televizije Srbije (RTS) saopštio je danas da RTS kao javni medijski servis ne sme da postane poligon za nasilne političke obračune političkih aktera.

„Svaki pokušaj nasilnog uticaja na uređivačku politiku ruši temelje na kojima počiva ideja o javnom medijskom servisu kao jednom od stubova demokratskog društva“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, UO RTS ima zakonsku obavezu da štiti uređivačku nezavisnost urednika i slobodu novinara i iz tog razloga beskompromisno osuđuje sinoćni nasilni upad u zgradu RTS i pokušaj da se nasilno utiče na uređivanje programa.

Protest „1 od 5 miliona“: Kordon policije ispred RTS-a, demonstranti se razišli (FOTO, VIDEO)

UO RTS je pozvao Evropsku asocijaciju javnih medijskih servisa i sve ostale međunarodne i domaće institucije kao i demokratski orijentisane pojedince da daju podršku RTS za pravo na slobodu uređivanja bez pritisaka fizičkim nasiljem.

Predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić rekao je, gostujući u Dnevniku, da „država mora da učini sve da ne dozvoli da ustanova kao što je javni medijski servis bude izložena onakvoj vrsti napada kao što je bio sinoć“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari