Uobičajeni susreti kao izborni trikovi 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Susreti sa stranim zvaničnicima postali su neizostavni deo izbornih kampanja u Srbiji poslednjih godina, u čemu prednjači lider SNS Aleksandar Vučić, koji za to maksimalno koristi funciju predsednika države koju trenutno obavlja.

Ovog puta u Beograd je doputovao Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije. On je u Srbiju prvobitno trebalo da doputuje krajem marta, ali je poseta odložena zbog pandemije korona virusa. I tada i sada njegov dolazak se poklapao sa izbornom kapanjom, pa se postavlja pitanje meša li se, voljno ili nevoljno, šef ruske diplomatije u izbore u Srbiji.

Za politikologa Bobana Stojanovića nema dileme da je to tako, dok Dejan Bursać, istraživač saradnik u Institutu za političke studije, ukazuje i na to da je takva vrsta podrške postala uobičajena.

Stojanović za Danas kaže da svaki takav dolazak neposredno pred izbore jeste vid kampanje za one na vlasti.

– Posebno ako dolaze u prijateljsku posetu koja će biti puna pohvala. Ne verujem da Lavrov to želi i sigurno neće slati poruke u vezi sa izborima, ali samo prisustvo je već dovoljno – navodi Stojanović.

Bursać za naš list ukazuje na to da bismo u nekim vrlo strogim i formalnim okvirima mogli reći da ova poseta mešanje, ali, kako dodaje, moramo uzeti u obzir da je takva vrsta podrške postala uobičajena čak i u evropskim političkim okvirima.

– Uostalom imali smo i Donalda Tuska, koji je podržao Vučića prošle nedelje. Na stranu što je poseta Lavrova verovatno delom motivisana i kosovskim pitanjem, tj. uključivanjem Rusije u moguća rešenja do kojih će se doći na dijalogu u Vašingtonu krajem juna – smatra Bursać.

A kosovsko pitanje i jeste bilo glavno u razgovorima Lavrov – Vučić.

Vučić je posle jučerašnjeg sastanka pred novinarima istakao da je  od Lavrova čuo ocene Ruske Federacije, a prema kojima Srbiju očekuje veoma težak period u kojem će se, u vezi s KiM, suočiti sa velikim pritiscima kako bi se ostvarili veliki planovi, a koje Srbija ni zvanično i ni nezvanično nije dobila.  Prema njegovim rečima, ako dođe do bilo kakvog rešenja za Kosovo, jasno je da će i Rusija biti pitana.

„Spremni smo za razgovore, ali snažni da odbacimo ono što nije u našem interesu. Ako kažu: Priznajte Kosovo i da Kosovo uđe u UN, a Srbija u EU, a da ne dobijemo ništa za to, jasno je da je to za nas neprihvatljivo“, istakao je Vučić. On se zahvalio Rusiji što međunarodne organizacije i institucije štiti od nezakonitosti onih koji su već priznali kosovsku nezavisnost.

Lavrov je s druge strane istakao da, kada je u pitanju Kosovo, zvanična Moskva podržava svako rešenje koje ima saglasnost i u interesu je Srbije.

„Rusija poštuje da EU ima mandat u dijalogu o Kosovu, ali ne sme da se izoluje od svojih obaveza u sprovođenju postignuih rešenja, kao što je slučaj sa formiranjem Zajednice srpskih opština, koje blokira Priština“, rekao je Lavrov. On ističe da je uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine ono doneto na osnovu Rezolucije 1244, u skladu sa međunarodnim pravom, i uz potvrdu Saveta bezbednosti UN. Lavrov je dodao, međutim, da u traženju tog rešenja ne treba forsirati nikakve rokove.

Jeremić: Predaja dela suvereniteta Srbije

– Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će predsednik Aleksandar Vučić 27. juna u Vašingtonu predati još jedan deo suvereniteta Srbije, a da će zauzvrat dobiti blagonaklon pogled SAD na izbore koji će biti održani u nedelju i koji će biti „sve osim regularni“. Jeremić je naveo da je sada jasno da Vučić pregovara samo o ceni po kojoj će Srbija priznati samoproglašeno Kosovo. „Ne verujem da će Vučić već sledeće nedelje pristati na stolicu Prištine u UN, što je inače moguće samo uz saglasnost Srbije, jer ne bi bilo racionalno da to uradi iz jednog koraka. Vučić će za stolicu Kosova u UN tražiti nešto više“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari