Upravljanje gradom nije podela plena 1

To da Sandžačka demokratska partija i Stranka demokratske akcije već duže vreme vode ozbiljne razgovore o međusobnoj saradnji nije nikakva tajna.

Mi želimo da uspostavimo partnerski odnos koji za cilj ima stabilizaciju političke situacije u Sandžaku i jasno definisanje pravaca razvoja našeg regiona. Kao rezultat tog procesa imamo potpisanu Deklaraciju o strateškom partnerstvu između naše dve stranke i sada je na lokalnim odborima da iznađu mehanizme kroz koje će doći do realizacije dogovorenog. U kontekstu cele te priče značajno je napomenuti i da su grad Novi Pazar i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ove jeseni potpisali sporazum o međusobnoj saradnji.

Po pravilu, najvažnija je vlast u Novom Pazaru, koju je i najteže formirati. Kako teku pregovori?

– Upravo tako, Novi Pazar je najveći i najznačajniji od svih sandžačkih gradova tako da je na svima nama i najveća odgovornost da kreiramo sistem za saradnju koji će pre svega biti funkcionalan. SDP i SDA su pre par godina pokušale da u Novom Pazaru i Sjenici formiraju koalicije ali je taj pokušaj dao vrlo ograničene rezultate. Ne želimo da se ta situacija ponovi i zbog toga insistiramo na tome da se na upravljanje najvećim gradom Sandžaka ne gleda kao na podelu plena nego kao na preuzimanje jedne veoma velike odgovornosti. Nekih promena će svakako biti i saglasni smo da one ne bi trebalo da budu zasnovane na logici „ovaj je tvoj a ovaj moj“ nego pre svega na kvalitetu ljudi. Pregovori sa kolegama iz SDA su u toku i očekujem da ćemo u narednih par nedelja moći da saopštimo i nešto više informacija o tome.

U Sjenici i Tutinu bi prekompozicija vlasti trebalo da bude lakša?

– Ako realno pogledamo stvari, ni u jednom od tri sandžačka grada u kojima se pregovara SDP i SDA nisu potrebni jedni drugima za uspostavljanje stabilne koalicione većine. Ali kao što sam već rekao, želimo saradnju i ono što treba da nas poveže i u Pazaru i u Sjenici i u Tutinu je ostvarivanje pune društvene i političke stabilnosti u Sandžaku, smanjenje podela unutar bošnjačkog korpusa i ekonomsko osnaživanje celog regiona.

Mnogi navode da politička nestabilnost odbija strane investitore. Da li će Deklaracija SDA i SDP Novom Pazaru i Sandžaku doneti potrebnu normalizaciju i stabilizaciju političkih prilika?

– Tačno je da nestabilna politička situacija tera investitore. Osim toga naši najveći problemi su i to što smo jako udaljeni od svih glavnih putnih pravaca, imamo prilično lošu infrastrukturu što je posledica višedecenijskog zapostavljanja ovog dela Republike Srbije, a Novi Pazar čak nema ni zemljište koje bi poput drugih gradova mogao besplatno da ponudi investitorima.

Zbog svega toga bitno je da se, kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije i inostranim donatorima, dođe do realizacije ključnih infrastrukturnih projekata koje smo definisali u Deklaraciji o strateškom partnerstvu. Ključni uslov razvoja Sandžaka je nastavak izgradnje koridora 11. Trasa „istok 2“ je definisana kao najbrža i najjeftinija i SDP će nastaviti da insistira na njenoj realizaciji jer je prolazak auto puta preko Golije i Pešteri od vitalnog značaja za razvoj i opstanak svih nas. Ako danas postoji i jedna stvar oko koje se svi slažemo onda je to upravo pitanje auto puta.

Deklaraciju neki tumače strahom od jačanja Muamera Zukorlića. Vi se sa tim ne slažete?

– To tumačenje je do sada jedino dao Zukorlić, a u njega može poverovati samo neko ko nije ili ne želi da bude upoznat sa situacijom u Sandžaku. Imate rezultate izbora i oni vam sve govore – sa Zukorlićem neće niko. Zbog toga što samo želi vlast zarad lične promocije i bogaćenja on se nakon izbora nudio i nama i Ugljaninu i to dovoljno govori o licemerstvu svih njegovih kasnijih izjava. Naš narod zaslužuje vlast koja oseća sve probleme i izazove vremena u kojem živimo, a to sigurno nije moguće sa leđa nekog konja na beogradskom Hipodromu. Njegova celokupna politička platforma se svodi na pretnju „štetom koju može da izazove“ i ucenama koje na taj način šalje prema Beogradu. U Sandžaku svi dobro znaju da Zukorlić preti iz prazne puške i da on taj potencijal zapravo nema. Sve što se poslednjih meseci izdešavalo a posebno nakon sto je obelodanjen čitav niz nečasnih radnji u koje su umešani sam Zukorlić i njegovi najbliži saradnici, spustilo je ionako nizak rejting tog političara na još niži nivo.

Novi Pazar u delu javnosti Srbije i dalje ima loš imidž i o vašem gradu se izveštava samo kada ima nekih incidenata. Šta vi, gradska vlast, činite da to promenite?

– Odgovorno tvrdim da se kod nas dešava mnogo više pozitivnih stvari nego što su to građani Srbije u prilici da saznaju. Nažalost, puno je medija koji propuštaju da o tome informišu širu javnost i u vestima iz grada često imamo samo negativne stvari. Tome kumuju i neodgovorne političke izjave koje u kombinaciji sa predrasudama koje evidentno postoje kod dela građana Srbije stvaraju loš imidž grada. Sandžak Danas je jedan od retkih koji pokušava da situaciju u ovom regionu predstavi na objektivan i istinit način. Novi Pazar je jedan od najvećih gradova u državi i sigurno zaslužuje mnogo širu medijsku pažnju. Ovo je grad dobrih i poštenih ljudi otvorenog srca u koji su dobrodošli svi. Svako ko je makar i jednom došao u Novi Pazar zna da je to istina!

Šta se dešava sa zgradom Fakulteta za islamske studije?

– Bez obzira šta se desilo sa tim objektom šteta je već učinjena. Oživele su stare podele među Bošnjacima, uzavrele su strasti, osećaj nepravde i nejednakosti pred zakonom ponovo je postao izražen među građanima i trebaće puno vremena da se povrati poverenje u institucije.

Evidentno da je Zukorlićeva nacionalistička retorika isparila od kako je otišao u Beograd a to je osnova na kojoj je gradio svoju popularnost kod svog biračkog tela. Upravo zbog toga što se sada jasno vidi da je ta retorika bila samo sredstvo kako se dokopati fotelje u Beogradu, on i dalje nastavlja sa provokacijama na lokalnom planu kako bi koliko-toliko sebe održao na površini i zadobio pažnju beogradskih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari