Upravni sud odbacio žalbe na izbore u Šapcu 1Foto: Jovan Njegović Drndak

Upravni sud u Novom Sadu odbio je 12 uređenih žalbi koje su podneli građani za lokalne izbore u Šapcu.

To su žalbe koje su konstatovale glasanje bez ličnih karti ili rodbinske odnose između članova biračkog odbora i druge nepravilnosti, i kako je obrazloženo kasnilo je i njihovo podnošenje.

Aleksandar Mijalović, šef pravnog tima liste „Nebojša Zelenović-Šabac je naš“, ocenio je da se radi o političkoj odluci Suda bez ulaženja u suštinu izborne krađe.

Na prigovore koji su podneti u roku od 24 časa nakon izbora Gradska izborna komisija nije dostavila svoje odluke, tako da su žalbe upućene Upravnom sudu, na što građani imaju pravo.

On podseća da je GIK  poništila izbore na svih sto biračkih mesta zbog raznih malverzacija, ali je da Upravni sud doneo odluku o poništenju na 27 mesta, sa 28800 birača, odnosno oko trećine biračkog tela.

„Ovo je bila neviđena izborna krađa, gde je po našim procenama sporno od pet do osam hiljada glasova koji su kupovani od dve do pet hiljada dinara. Za to postoje svedoci i podneto je više od 30 krivičnih prijava, za više od stotinu lica, među njima i oni sa kriminalnim dosijeima. Nije uzeto u obzir i da su na 12 biračkih mesta pronađeni različiti glasački listići, i to nekoliko hiljada“, kaže Mijailović.

U svemu tome dolazi i izjava predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića, prošlog petka, da je izmišljena vanredna situacija kako ne bi bila priznata izborna pobeda SNS.

Čak ni odbornici ove stranke na sednici Gradske skupštine nisu podržali uvođenje vanredne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari