Urednik Koha Ditore o novoj Vladi Kosova: Više ništa neće biti isto 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Iako zakasnelo, formiranje nove Vlade Kosova je odlična vest, rekao je za KoSSev glavni i odgovorni urednik lista Koha Ditore Agron Bajrami, koji smatra da sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani na čelu, na Kosovu više ništa neće biti isto.

„Imamo raznovrsniju vladu – pet ministarki, kao i prvu ženu predsednicu parlamenta. Ekspoze premijera Kurtija je sadržao veoma ambiciozne planove, i mislim da će vreme pokazati da li je ova vlada u stanju da dostigne ciljeve koje je sebi postavila. Ako uspe polovinu onoga što su zamislili, biće dobro za sve“, istakao je Bajrami.

On smatra da je kosovska vlada nova u pravom smislu reči.

„Ne samo novi ljudi, već i nova politika i drugačiji način rada. Ne samo zato što su Kurti i njegova partija po prvi put na vlasti na nacionalnom nivou, već i zato što imaju jasne ideje šta žele u mnogim sektorima, naročito vladavini prava, borbi protiv korupcije, ekonomiji, zdravstvu i obrazovanju“.

Iako je oprezan po pitanju predviđanja rezultata koje će LVV napraviti u koaliciji sa LDK, Bajrami ipak naglašava: „Ali sve ukazuje na to da ćemo videti velike promene, nadam se korenite“.

Dodatni oprez da ipak „nije sve sjajno“ vidi u „činjenici da Srpska lista ima monopol na predstavljanje Srba u institucijama“, ali postoje i drugi upozoravajući signali.

Iako podseća na to da postoje i druge nepoznanice, te da je rano da se nagađa, Bajrami je naglasio da će se veoma brzo videti kojim pravcima će ići nova vlada kada su u pitanju „najvažniji procesi koji čekaju Kosovo – od dijaloga sa Srbijom do evropskih integracija“.

„Ono što je sigurno, sa Kurtijem na čelu Vlade, ali i sa gospođom Osmani na čelu parlamenta, Kosovo više neće biti isto kao što je bilo do sada“, zaključio je Bajrami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari