Delegacija Srbije će se 26. januara u Briselu, na marginama samita ministara spoljnih poslova zemalja EU, sastati sa predstavnicima takozvane „evropske trojke“ s ciljem da prioriteti zvaničnog Beograda u procesu integracija postanu i prioriteti Brisela, rečeno je Danasu u srpskom Ministarstvu spoljnih poslova.

U srpskoj delegaciji će biti šef diplomatije Vuk Jeremić i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, a njihovi većpotvrđeni sagovornici su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i ministri spoljnih poslova Češke i Švedske, kao sadašnje i buduće zemlje predsedavajuće EU, Karel Švarcenberg i Karl Bilt.

Zadatak ministra Jeremića je da se prioriteti Srbije, a to su ulazak na belu šengensku listu i „što bliži odnosi sa EU“ nađu na listi prioriteta u agendi Unije, objašnjeno nam je u MIP-u.

Sa istim ciljem, a kao priprema za susret u Briselu, Vuk Jeremićje prethodnih dana boravio u Švedskoj, danas je u Sloveniji, a zakazane su i posete Francuskoj i Italiji.

Iako se ne mogu predvideti rezultati sastanka sa predstavnicima „evropske trojke“, na osnovu toga što je sastanak na najvišem nivou potvrđen, može se zaključiti da u EU postoji spremnost za otvoren razgovor o sinhronizaciji prioriteta Beograda i Brisela. Tome u prilog idu i izjave šefa šečke diplomatije Karela Švarcenberga da će ta zemlja, u prvoj polovini 2009. dok bude predsedavala Evropskoj uniji, nastojati da pitanja Srbije i njenog statusa ostanu u fokusu Unije.

Ipak, objektivne teškoće ostaju na snazi. Stručnjaci za EU upozoravaju da će ova godina biti manje povoljna za evropske integracije Srbije nego što je to bio slučaj u 2008. Naime, finansijska kriza i porast nezaposlenosti u zemljama EU, pokazuju istraživanja, smanjili su entuzijazam za proširenje, kako zbog straha od relociranja kompanija tako i zbog emigranata iz manje razvijenih zemalja u potrazi za radnim mestima. Takođe, od aprila do oktobra EU će biti u takozvanom „tihom hodu“ jer ulazi u izborni proces za Evropski parlament, što će za Srbiju biti izuzetno loš period. Odmah potom, u novembru, očekuje se novo izjašnjavanje građana Irske o Lisabonskom sporazumu, koji će u slučaju pozitivnog ishoda stupiti na snagu januara 2010. Može se zaključiti da su ovo razlozi zbog kojih se zvaničnom Beogradu žuri da u aprilu podnese kandidaturu za članstvo.

Naravno, pre svega treba završiti saradnju s Hagom, a jedini akt u tom smeru koji Holandija priznaje je hapšenje i izručenje Ratka Mladića. Time bi se stvorili uslovi za ratifikaciju SSP-a i njegovu punu primenu, a apliciranje za status kandidata bilo bi sledeći korak. Što se tiče ukidanja viza za EU, teško da se možemo nadati ukidanju viza do kraja ove godine. Realnije je da se to dogodi tokom 2010.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari