Na sastanku Karle del Ponte s predstavnicima Akcionog tima, nadležnog za pronalaženje haških optuženika, glavnoj tužiteljki su predočeni podaci o mogućem skorom hapšenju jednog od preostalih haških begunaca, saznaje Danas.
U bekstvu se nalaze Ratko Mladić, Goran Hadžić, Stojan Župljanin i Radovan Karadžić.

Na sastanku Karle del Ponte s predstavnicima Akcionog tima, nadležnog za pronalaženje haških optuženika, glavnoj tužiteljki su predočeni podaci o mogućem skorom hapšenju jednog od preostalih haških begunaca, saznaje Danas.
U bekstvu se nalaze Ratko Mladić, Goran Hadžić, Stojan Župljanin i Radovan Karadžić. Tribunal od Srbije traži prvu trojicu, dok lociranje i hapšenje Karadžića zahteva od Srbije, Crne Gore i BIH.
Haška tužiteljka juče je razgovarala o saradnji s Hašim tribunalom i hapšenju preostalih haških optuženika s predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Razgovorom s predsednikom Tadićem Del Ponteova je završila posetu Srbiji.

Izveštaj neće biti negativan?

Izveštaj glavne tužiteljke Karle del Ponte Briselu o stepenu saradnje Srbije s Tribunalom neće biti negativan, prenose beogradski mediji. Kako se navodi, iako je Del Ponteova uoči dolaska u Beograd izjavila da nije zadovoljna nivoom saradnje Beograda, posle višečasovnih razgovora sa zvaničnicima u Srbiji prihvatila je uveravanja da Akcioni tim ozbiljno radi na nalaženju ostalih haških begunaca.

Na zahtev Evropske unije, Del Ponte će sačiniti procenu saradnje Beograda sa Hagom, na osnovu razgovora s Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i predstavnicima Akcionog tima, a zatim je dostaviti Briselu.
– Tačan datum podnošenja izveštaja za sada nije poznat, ali očekuje se da će biti u narednih nekoliko nedelja – rekla je Olga Kavran, portparolka Karle del Ponte.
Tadić je u jučerašnjem razgovoru istakao da državni organi čine sve da optuženi pred Haškim tribunalom budu locirani, uhapšeni i prebačeni u Hag, saopštila je predsednikova pres-služba.
„Čvrsto smo opredeljeni da završimo saradnju sa Haškim tribunalom. Kažnjavanjem zločinaca i izgradnjom stabilnog i prosperitetnog regiona, našeg zajedničkog prostora integrisanog u Evropsku uniju, možemo da obezbedimo bolju budućnost za sve“, rekao je Tadić. Sastanku su prisustvovali ministar pravde Dušan Petrović i specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je juče očekivanje da izveštaj Del Ponteove neće biti prepreka za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.
– Očekujem da će izveštaj biti izbalansiran i da će se u njemu naći činjenica da postoji odlučnost da se obaveze ispune, a svakako i očekivanje da se glavni haški optuženik, kao i preostali optuženi, što pre nađu u Tribunalu – rekao je Ljajić agenciji Beta posle odlaska Del Ponteove iz Beograda.
On je ocenio da izveštaj neće predstavljati prepreku za parafiranje, ali da se prepreka može očekivati prilikom potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zato je važno nastaviti mere i aktivnosti kako bi preostali optuženici bili locirani i izručeni, naglasio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari