NASTAVAK S 1. STRANE
Andreja Mladenović je ponovo pozvao sve na „očuvanje nacionalnog i državnog jedinstva“ u borbi za teritorijalni integritet zemlje. Naglašavajući da se odredbe o očuvanju Kosova u granicama Srbije nalaze u Ustavu, rezolucijama usvojenim u Skupštini i koalicionom sporazumu, Mladenović je podsetio da je i Dinkić glasao za te dokumente.

NASTAVAK S 1. STRANE
Andreja Mladenović je ponovo pozvao sve na „očuvanje nacionalnog i državnog jedinstva“ u borbi za teritorijalni integritet zemlje. Naglašavajući da se odredbe o očuvanju Kosova u granicama Srbije nalaze u Ustavu, rezolucijama usvojenim u Skupštini i koalicionom sporazumu, Mladenović je podsetio da je i Dinkić glasao za te dokumente. Portparol DSS je, stoga, Dinkićeve sadašnje izjave nazvao „određenim lutanjima ili krajnje besmislenim i nepotrebnim“.

Tadić i Medvedev

Na pitanje kako to da je Vojislav Koštunica čestitao Dmitriju Medvedevu pobedu na izborima za predsednika Rusije pre objavljivanja zvaničnih rezultata, a da izbornu pobedu nije čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću, portparol DSS Andreja Mladenović je odgovorio: „Ne bih se složio sa vama. Ja sam Tadiću čestitao na konferenciji za novinare dan po izborima. Ne vidim smisao pitanja“.

Mladenović je odbacio kritike koalicionih partera da je DSS zanemarila odredbe koalicionog sporazuma, posebno onu o evropskim integracijama, sem očuvanje teritorijalnog integriteta.

„Kosovo je Srbija“ i u Peći

Govoreći o Kosovu, Andreja Mladenović je predstavnika EU Pitera Fejta nazvao „ilegalcem“, čije izjave i poteze ne želi da komentariše. On je najavio da će DSS i u albanskim sredinama na Kosovu, Peću, Prizrenu, Gnjilanu, sprovesti akciju podele bedževa „Kosovo je Srbija“ i pozvao novinare da im se pridruže.

– DSS jasno stoji iza svih pet tačaka koalicionog sporazuma – tvrdi on, navodeći da jedinstvo vladajuće koalicije može biti ugroženo ako neko drugi odstupi od jedinstvene državne politike.
Mladenović nije direktno odgovorio na pitanje o mogućem rešenju krize u vladajućoj koaliciji.
– DS je uvek raspoložena za razgovor sa svima, naročito s koalicionim partnerima. Evropske integracije i očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje prioritetna su pitanja o kojima treba razgovarati – izjavila je za Danas portparolka DS Jelena Marković.
Ona je dodala da vladajuća koalicija „mora da ima na umu sve prioritete na kojima je Vlada formirana“. Na pitanje da li je za DS prihvatljiv razgovor o, kako je najavio portparol DSS, principu da Srbija samo s Kosovom može da postane član EU, Marković odgovara da je za njenu stranku prihvatljiva tema „Srbija u EU i modaliteti borbe za Kosovo“.
– Oba strateška cilja moraju da podrazumevaju realnu politiku i spremnost Vlade da ispuni obećanja data građanima – naglašava Marković.
Komentarišući najavu da će Koštuničina partija o vođenju nacionalne i državne politike razgovarati sa DS, ali ne i sa G17 plus, član Predsedništva te stranke Željko Ivanji kaže da je reč o još jednom iracionalnom potezu DSS kojim se Srbija deli na takozvane patriote i izdajnike. Ivanji za Danas kaže da u G17 plus ne vide zašto, kao deo vladajuće koalicije, ne bi učestvovali u razgovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari