Evropski savet, koji čine lideri zemalja članica EU, odlučivaće danas, pred kraj dvodnevnog zasedanja u Briselu, o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom, na osnovu preporuka koje su ministri spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorke uputili u utorak.


Predsednik Saveta Herman van Rompej obavestio je u jučerašnjem telefonskom razgovoru premijera Srbije Ivicu Dačića o pripremama za današnju sednicu, kada će, kako je rekao, biti doneta odluka da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Prva međuvladina konferencija biće održana najkasnije u januaru 2014, a pre toga će Savet u decembru usvojiti okvir za pregovore, rekao je Van Rompej, koji će posetiti Beograd u ponedeljak.

Takav stav lidera EU uslovljen je jučerašnjom odlukom Berlina. Nemački savezni parlament, Bundestag, usvojio je Deklaraciju, u kojoj se navodi da kancelarka Angela Merkel danas u Briselu može da glasa za početak pregovora o članstvu Srbije u januaru 2014, ali ako zvanični Beograd do tada „u potpunosti i trajno“ primeni Sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom. O tome bi Evropski savet odlučivao u decembru, kada će Merkelovoj ponovo biti neophodna saglasnost Bundestaga.

Nemačka kancelarka izjavila je juče na sednici Bundestaga da bi pristupni pregovori Srbije sa EU mogli da počnu u januaru, posle decembarske potvrde o napretku u sprovođenju Sporazuma iz Brisela. Merkelova je ocenila da su „i Srbija i Kosovo“ bez sumnje proteklih meseci postigli odlučujući napredak u normalizaciji odnosa. „Ali, bez sumnje, sporazumi moraju da budu sprovedeni. Proces se mora nastaviti i, pre ulaska Srbije u EU, mora doći do potpune normalizacije odnosa sa Kosovom“, naglasila je kancelarka.

Folker Kauder, funkcioner CDU, čiji je Merkelova lider, istakao je da će na današnjem samitu u Briselu „biti donete važne odluke za Srbiju“. On se obratio poslanicima opozicione SPD, koji su se zalagali da se Srbiji odmah dodeli datum, porukom da CDU-CSU kaže „da“ za pregovore, „ali pre nego što se odredi datum mora se dobiti potvrda o sprovođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom“.

Kako navode izveštači iz Berlina, šef nemačke diplomatije Gido Vestervele, čija stranka FDP je koalicioni partner CDU i CSU, izdejstvovao je da se umesto prvobitno planirane definicije u Deklaraciji Bundestaga za datum, u kojoj se pominjala samo 2014. za početak pregovora, stavi vremenska odrednica „januar 2014“.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, tokom jednodnevne posete Beču, izrazio je očekivanje da će danas ipak biti dobrih vesti. „Očekujem da prvi put u srpskoj istoriji Vidovdan dočekamo sa dobrim vestima za naše građane“, rekao je Vučić nakon susreta s vicekancelarom i ministrom spoljnih poslova Austrije Mihaelom Špindelegerom.

Vučić je kazao da zvanični Beograd „nije oduševljen“ onim što je čuo od pojedinih članica EU, ali da ipak očekuje dobre vesti. Iako je prvi vicepremijer u utorak izjavio da je moguće da će posle Beča posetiti Berlin, izvori Danasa u Vladi Srbije kažu da se to neće dogoditi. Špindeleger je ranije izjavio da je Merkelovoj preneo stav Austrije da je Srbiji potrebno dati „jasan datum“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izrazio je juče nadu da će Evropski savet danas uvažiti preporuke o otvaranju pregovora o članstvu Srbije, jer su srpski i kosovski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači „pokazali hrabrost i viziju u dijalogu“. Kacin je na sednici Spoljnopolitičkog komiteta EP čestitao visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton na „teškom i ponekad iscrpljujućem posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine.“

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da je optimista kada je u pitanju otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije evropskoj porodici. „Smatram da je čaša do pola puna“, rekao je Kirbi novinarima u Beogradu. On je istakao da, bez obzira na dosadašnji napredak, mora još mnogo da se radi, ocenivši da u Srbiji „postoji pogrešna percepcija da je samo datum bitan“.

Dogovor o pozivnom broju za Kosovo

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je juče u Evropskom parlamentu da su Beograd i Priština „postigli dogovor o pozivnom broju za Kosovo“, koji čini deo pregovora o telekomunikacijama. Istovremeno, ministar telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je dogovor o tom pitanju „vrlo blizu“ i da je usaglašen tekst sporazuma. Delegacija Beograda je saglasna da zajednički radi na tome da Kosovo dobije pozivni broj, a u naredna tri meseca, precizirao je Ljajić, pronaći će se modalitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari