Potpredsednika SAD Džozefa Bajdena kosovski Albanci juče su uz stroge mere bezbednosti dočekali „kao heroja“, javljaju izveštači iz Prištine. Kosovski Srbi su u znak protesta zbog Bajdenovog dolaska, ali i nedavne posete predsednika Crne Gore Beogradu, na glavnom trgu u severnom delu Kosovske Mitrovice spalili američku i crnogorsku zastavu. Bajden je najviši strani zvaničnik koji je došao na KiM od jednostranog proglašenja nezavisnosti te pokrajine.

Drugi čovek Amerike juče je u Prištini poručio da je „nezavisnost Kosova nepovratan proces i da je podela neprihvatljiva“. Stav SAD je, rekao je Bajden, da ceo Balkan treba da se orijentiše prema EU. On je u kosovskom parlamentu rekao da je „uspeh nezavisnog Kosova prioritet za američku administraciju i ključan element u politici SAD da pomognu narodima Zapadnog Balkana da se integrišu u Evropu“.

Bajden je juče razgovarao s predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem, članovima Vlade Kosova, obratio se kosovskom parlamentu i obišao manastir Visoke Dečane i američku bazu Bondstil kod Uroševca. Primajući „Zlatni orden slobode“, drugo po rangu odlikovanje koje dodeljuje predsednik Kosova, ocenio je da su kosovske institucije „postigle značajan napredak“ i najavio da će „SAD podržavati Kosovo sve dok njegove institucije budu funkcionisale kao demokratske i multietničke“.

Povodom dolaska „velikog albanskog prijatelja“, koji je u Prištini i okolini dočekan američkim i kosovskim zastavama, panoima s natpisima „Dobrodošli i hvala“, više od hiljadu Srba protestovalo je juče u severnom delu Kosovske Mitrovice. Na performansu „Ništa nije gotovo“ koji je u centru grada izveo Narodni pokret Otadžbina spaljene su spojene crnogorska i američka zastava.

Uprkos neslaganjima unutar SPC, Bajden je juče posetio manastir Visoki Dečani, gde ga je primio zamenik igumana protosinđel Sava s bratijom. Bajden se posle obilaska dečanske crkve zadržao u jednosatnom razgovoru s monasima. „Protosinđel Sava upoznao je potpredsednika SAD sa životom manastira i situacijom u kojoj se nalaze Srbi na KiM,“ navodi se u saopštenju, uz napomenu da je Bajden kao senator 2001. posetio Visoke Dečane i liderima kosovskih Albanaca uputio apel da se poštuju verska i ljudska prava srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari