Uspon evroskeptičara zaoštriće ton u debatama 1

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }- Spoljnopolitički kurs Srbije se neće suštinski izmeniti nakon predstojećih parlamentarnih izbora, imajući u vidu očekivanja da će i naredni saziv vlade formirati SNS predvođena Aleksandrom Vučićem koja je istakla pridruživanje EU kao strateški cilj, ali se očekuje uspon evroskeptičnih stranaka, što će u izvesnoj meri izmeniti „ton“ u debat

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

– Spoljnopolitički kurs Srbije se neće suštinski izmeniti nakon predstojećih parlamentarnih izbora, imajući u vidu očekivanja da će i naredni saziv vlade formirati SNS predvođena Aleksandrom Vučićem koja je istakla pridruživanje EU kao strateški cilj, ali se očekuje uspon evroskeptičnih stranaka, što će u izvesnoj meri izmeniti „ton“ u debatama na srpskoj političkoj sceni, ocenjuju za Danas strani stručnjaci za spoljnu politiku. Prema mišljenju naših sagovornika, biće potrebno da Beograd u narednom periodu popravi odnose sa susedima, ali će istovremeno srpske vlasti „zasigurno“ nastojati da održe i bliske veze sa Rusijom.

DŽejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kaže za Danas da s obzirom na generalnu spoljnopolitičku orijentaciju odlazeće vlade i pod pretpostavkom da će naredni saziv biti umnogome biti sličan dosadašnjoj koaliciji, „ne očekujem bilo kakve značajne promene u spoljnoj politici u kratkom roku“.

– Premijer Vučić je jasno stavio do znanja da će članstvo u EU ostati strateški prioritet Srbije. Istovremeno, Beograd će bez sumnje nastaviti da održava dobre odnose sa Rusijom i drugim zemljama i ne mislim da će se to promeniti u skorije vreme. Ono što bi moglo da promeni situaciju jeste prisustvo ultranacionalističkih stranaka u parlamentu. Činjenica je da su sve stranke koje su bile u odlazećem sazivu parlamenta podržavale članstvo u EU, što je značilo da je proces pridruživanja Uniji tekao bez mnogo protivljenja ili kontroverze. To se može promeniti ako, kao što mnogi očekuju, evroskeptične partije budu zastupljene u parlamentu posle izbora. Mada ne očekujem da će bilo ko od njih imati dovoljno glasova da ugrozi vladu, ton debata bi mogao značajno da se izmeni jer će oni imati platformu da mnogo otvorenije kritikuju EU“, smatra sagovornik Danasa.

Lindzi napominje da bi na spoljnopolitički kurs Srbije mogla da utiču i zbivanja izvan te države. „U ovom trenutku smatram da će spoljni faktori takođe uticati na oblikovanje srpskih stavova prema EU, baš kao što će uticati i na oblikovanje stavova prema Uniji i u velikom broju drugih država. Prvi veliki izazov odnosi se na izbegličku krizu. Budući da dolazi leto, od ključne je važnosti da se EU postara da ispuni sporazum sa Turskom jer bi još jedan veliki talas izbeglica preko Balkana neizbežno naneo mnogo štete u gledištima prema EU. Drugi faktor koji bi mogao da ima istinski efekat jeste britanski referendum o članstvu u EU. Ako Britanija odluči da napusti EU, a to je sve izvesnije, takav ishod bi mogao da postane atraktivan za evroskeptičare u Srbiji“, smatra britanski politikolog.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, kaže za Danas da je Vučić bio uspešan u pozicioniranju Srbije između EU i Rusije na način koji su obe strane bile spremne da prihvate, odnosno uz geslo „Rusija je naš najbolji prijatelj, ali mi želimo da postanemo članica EU“.

– Sve ovo će važiti u kratkom roku, ali kako se bude napredovalo u pregovorima sa EU postaće očiglednija potreba za usaglašavanjem spoljne i bezbednosne politike, što je čak nedavno priznao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji obično nije „otvoreni prijatelj“ EU! Premijer Vučić zna da EU želi da Srbija bude sidro stabilnosti u regionu, pa će u budućnosti takođe nastojati da se pozitivno zalaže za unapređenje odnosa sa susedima Srbije. U tom kontekstu, postoji nada u EU, naročito u Nemačkoj, da će osnaženi Vučić doneti još hrabrije odluke u polici prema Kosovu jer on vrlo dobro zna da nije moguće članstvo u EU bez rešavanja statusa Kosova, poručuje Altman.

Stratfor: Složen politički pejzaž

Ostin – Parlamentarni izbori 24. aprila će doneti male promene u unutrašnjoj i spoljnoj politici Srbije, a ankete javnog mnjenja ukazuju da će SNS premijera Vučića biti ponovo izabrana, što je ishod u koji je on prilično uveren, ocenjuje se u najnovijoj analizi Stratfora. Ankete takođe pokazuju da će nacionalističke partije proći relativno dobro, što ukazuje na složen politički pejzaž Srbije, ali nova vlada u Beogradu moraće da deluje u okviru tradicionalnih geopolitičkih međa Srbije, konstatuje Stratfor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari