Usvojen i rebalans finansijskog plana RFZO 1Skupština Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije, nakon višednevne rasprave, usvojili su danas izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, kojim se stvaraju formalno pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.

Za sredstva IPARD-a koja mogu konkurisati fizička lica, odnosno nosioci porodičnog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva, ali i zemljoradničke zadruge .Cilj izmena zakona je i da se individualnim gazdinstvima i fizičkim licima pomogne da ispune sve što je potrebno da bi mogli da participiraju i traže sredstva iz ovog fonda.

Zakonom je propisano da se sredstva iz Zelenog fonda Srbije dodeljuju korisnicima u svrhu finansiranja zaštite i unapređivanja životne sredine na osnovu javnog konkursa koje obljavuje nadležno ministarstvo. Sredstva se mogu dodeliti i bez sprovođenja javnog konkursa u slučaju finansiranja interventnih mera u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine.

Skupština je usvojila i o Sporazumu o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa. U pitanju je zaštita 255 vrsta ptica, od kojih skoro polovina prolazi kroz Srbiju. Srbija se nalazi na putu gnezdilišta tih ptica i zimovališta i zakonom se sprečava krivolov tih ptica jer su veoma važne za biodiverzitet Srbije i drugih zemalja.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju sporazuma o očuvanju slepih miševa u Evropi,a u Srbiji ima 52 vrste te populacije koja je izuzetno važna za ravnotežu u prirodi.

Poslanici parlamenta Srbije usvojili su danas i rebalans finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za ovu godinu. Odlukom o izmenama finansijskog plana RFZO za 2018. godinu su uvećani prihodi i primanja, odnosno rashodi i izdaci u iznosu od 4,1 milijardu dinara, i to 500 miliona dinara transfer iz budžeta za osobe obolele od retkih bolesti i 3,6 milijardi dinara za neraspoređeni višak prihoda i primanja iz ranijih godina kojim se finansiraju rashodi za lekove, izdate na recept, pomagala i naprave, kao i bolovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari