U deset gradova Srbije počelo je prikupljanje 10.000 potpisa građana koji zahtevaju decentralizaciju zemlje u svim oblastima. Potpisi će do kraja meseca biti dostavljeni premijeru Mirku Cvetkoviću.

Deset hiljada pisama sa izjavama građana koji potpisom potvrđuju da su „bar jednom bili žrtve prekomerne centralizacije Srbije“ prikupljaju se u okviru kampanje „Napravi buku za decentralizaciju“. Potpisi građana koji zahtevaju decentralizaciju Srbije prikupljaće se do kraja sedmice u Novom Pazaru, Kragujevcu, Vranju, Pirotu, Negotinu, Užicu, Novom Sadu, Leskovcu, Kruševcu i Nišu.

– U Srbiji je do sada usvojeno samo devet od 63 zakona koji su neophodni i predstavljaju osnov za decentralizaciju. Zakon o regionalnom razvoju je tek u proceduri. U glavni grad Srbije se neuporedivo više investira nego u druge delove Srbije, a država još uvek ne vodi računa o ravnomernom regionalnom razvoju, što izaziva teške posledice. Grad Beograd, a posebno opština Novi Beograd, većsu spremni za evrointegracije i daleko su razvijeniji od drugih opština u Srbiji, koje su sve siromašnije i „praznije“. Novi Beograd prima iz državnog budžeta 15 puta više novca po glavi stanovnika od najnerazvijenijih lokalnih zajednica na jugu Srbije. Prosečna zarada u Beogradu je nekoliko puta veća od plata na jugu zemlje – kaže za Danas koordinator Protekte za program decentralizacije Dragan Miljković.

U okviru kampanje Nacionalna koalicija za decentralizaciju do kraja meseca organizovaće i akciju „Dva sata za nas ostale“, kojom će takođe pokušati da utiče na premijera Cvetkovića da se proces decentralizacije ubrza. Građani Srbije će u jednom danu, koji će naknadno biti saopšten, dva sata zvati Cvetkovićev kabinet, kako bi „ukazali na značaj decentralizacje za njihov svakodnevni život“.

Test za gradske funkcionere

Izjave o prekomernoj decentralizaciji Srbije danas u podne ispred Tržnog centra Kalča trebalo bi da potpišu i gradski i politički zvaničnici u Nišu. U Protekti kažu da su poziv za potpisivanje uputili svim gradskim funkcionerima, republičkim poslanicima i političkim partijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari