Poslanici Skupštine Srbije danas će nastaviti rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i o amandmanima na predloge zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, o odgovornosti pravnih lica za krivična dela, o strancima i o zaštiti državne granice.

Poslanici će u pojedinostima raspravljati i o setu antikorupcijskih zakona, kao i o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i izmenama i dopunama Odluke o izboru članova odbora Skupštine Srbije.

Vlada je u Predlogu zakona o zaštiti podataka ličnosti predvidela, između ostalog, da se zaštitom ličnih podataka građana bavi poverenik za informacije od javnog značaja, koji će se ubuduće zvati poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti, kao samostalan državni organ, nezavisan u obavljanju svoje nadležnosti.

Izvršna vlast je, međutim, predvidela u Predlogu zakona ograničenja prava poverenika na pristup i uvid u podatke u slučaju da BIA proceni da bi to ugrozilo interes nacionalne ili javne bezbednosti. Zaštitnik građana Saša Jankovićpredložio je amandman kojim traži da se povereniku omogući pravo pristupa i uvida u sve podatke bez ograničenja.

„Apsolutno nije bitno da li zaštitu prava građana obezbeđuje poverenik za informacije ili neki drugi organ, ali jeste bitno da ona bude stvarna. Bila bi šteta i po ugled zemlje i po ljudska prava ako bi novi zakon građanima ponudio zaštitu koja zavisi od dobre volje onih radi čijih aktivnosti se, pored ostalog, zaštita i uvodi“, ocenio je juče Šabiću pisanoj izjavi. Podsetimo, poverenik je prethodnih nedelja upozoravao da će podneti ostavku ukoliko Vlada ne usvoji amandmane zaštitnika građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari