Utvrđen naziv liste za izbore za BNV Sulejmana Ugljanina 1Foto: Istinomer

Na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, politička grupacija okupljena oko Sulejmana Ugljanina učestvovaće sa listom pod nazivom „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“.

Samo nekoliko dana, od kako je saopšteno da će grupa birača „Za bošnjačko jedinstvo“ formirati listu pod imenom „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“, doneta je odluka da se za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), lista zove „Samoopredeljenje“. Prikupljanje potpisa za kandidovanje ove liste počelo je u prostorijama SDA Sandžaka, čiji je Ugljanin lider.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj, rekao je da će ta partija na izborima za BNV podržati listu „Samoopredeljenje“, „zbog njenih jasno definisanih ciljeva“.

– Ciljevi ove liste su i ostvarivanje i unapređenje prava Bošnjaka na samoupravu, usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u državnim organima u sandžačkim opštinama sa nacionalnom strukturom stanovništva. Takođe, oni se zalažu za rasvetljavanje i procesuiranje zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku od 1990. godine do danas, kao i za brigu o porodici, unapređenju bošnjačkog identiteta i tradicionalnih vrednosti, ali i izgradnji bošnjačkih nacionalnih i sandžačkih institucija, kao i rešavanje statusa bošnjačkog naroda i Sandžaka – obrazložio je stav svoje partije Škrijelj i dodao da će ostali detalji „oko liste biti saopšteni narednih dana“.

Na izborima 4. novembra za BNV, svoju listu će imati i Matica bošnjačka, a nosilac je predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik Muamer Zukorlić. Podršku listi već je dala ta partija, a svoj potpis na tu kandidaturu stavio je i predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić.

– Kada se u mom narodu dešavaju i rešavaju krupne stvari i pitanja, imam potrebu da se oglasim i time ukažem šta treba činiti. Ovo je krupna stvar i važno pitanje za moj narod. Zato ne mogu i ne želim nemo posmatrati i ćutati – rekao je muftija Duduć i dodao da je došao da bez „imalo kalkulacija da dam punu podršku Matici bošnjačkoj“. On je pozvao Bošnjake „da imaju svesti i razumevanja, jer su izbori za BNV od izuzetnog značaja kada je u pitanju naš puni verski i kulturni identitet“ i naglasio da njegovi sunarodnici treba da imaju u vidu „da je iz BNV napadnuta IZ 2007. godine“ i sadašnje čelnike BNV označio kao glavne krivce za sve podele koje su se desile i dešavaju među Bošnjacima .

Za novi saziv BNV najavljene su, za sada, još dve liste, ali je njihova kandidatura i podrška i dalje u zoni spekulacija.

BNV i ANS podneli žalbu Ustavnom sudu

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i Albanski nacionalni savet (ANS) podneli su zajedničku žalbu Ustavnom sudu Srbije za preispitivanje zakonitosti odredaba novog Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Podnosioci žalbe smatraju da su izmene i dopune ovog zakona umanjili ranije stečena prava.

U ime ova dva nacionalna saveta, žalbu Ustavnom sudu podneo je pravni savetnik u BNV Ahmedin Škrijelj. Žalba je podneta protiv Skupštine Srbije, „koja je usvajanjem izmena i dopuna Zakona, umesto usvajanja novog teksta „povredila pravo na jednaku zaštitu prava, na posebnu zaštitu radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja jedinstva pripadnika nacionalnih manjina“. Od Ustavnog suda se traži da obustavi primenu Zakona o izmena i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i naloži Skupštini Srbije da od Vlade Srbije, ovlašćenog predlagača zatraži da preduzme potrebne radnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari