Predsednik Srbije Boris Tadić juče je rekao u Strazburu da veruje da će se kroz pregovore Beograda i Prištine naći kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje.
Otvarajući 2. letnji univerzitet demokratije u Strazburu, gde boravi u radnoj poseti Savetu Evrope, Tadić je ponovio da ne treba potceniti spremnost Srbije na kompromis.

Predsednik Srbije Boris Tadić juče je rekao u Strazburu da veruje da će se kroz pregovore Beograda i Prištine naći kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje.
Otvarajući 2. letnji univerzitet demokratije u Strazburu, gde boravi u radnoj poseti Savetu Evrope, Tadić je ponovio da ne treba potceniti spremnost Srbije na kompromis.
– Mi želimo da budemo deo evropskog rešenja, a ne problema i verujem da je Evropa nekompletna bez Srbije i zapadnog Balkana – rekao je Tadić i ponovio da Srbija ne odustaje od Kosova, kao ni od evropske budućnosti.

Sonji Liht priznanje Saveta Evrope

Beograd/Strazbur – Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis uručio je juče u Strazburu Orden Saveta Evrope predsednici nevladine organizacije Beogradski fond za političku izuzetnost Sonji Liht. „Mislim da je to jedan od najviših ordena Saveta Evrope. Dejvis mi je rekao da sam priznanje dobila za doprinos u demokratiji, ljudskim pravima, razvoju civilnog društva u Srbiji i u regionu“, rekla je Sonja Liht agenciji Beta. „U svom govoru zahvalnosti naglasila sam da ima smisla boriti se za demokratiju, slobodu, evropske vrednosti i ljudska prava“, rekla je Sonja Liht. Ona je dodala da je veoma počašćena što je dobila to priznanje za vreme predsedavanje Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope.

On je rekao da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i upozorio da bi nezavisnost Kosova destabilizovala ne samo Balkan, već i mnoge druge regione, navodeći kao primer crnomorski region gde postoje slični problemi.
– Moramo analizirati sve posledice nezavisnosti Kosova i Metohije – rekao je on i dodao da će kao predsednik Srbije čuvati suverenitet i teritorijalni integritet zemlje kao što bi to činio i predsednik bilo koje druge zemlje.
Tadić je rekao i da je Srbija posvećena saradnji s Haškim tribunalom i da svi optuženi za ratne zločine moraju biti locirani, uhapšeni i prebačeni u Hag.
– To nije samo naša međunarodna obaveza, to dugujemo pre svega sebi i susedima – rekao je on.
Tadić je juče u Strazburu razgovarao s generalnim sekretarom Terijem Dejvisom o predsedavanju Srbije Komitetom ministara SE. Predsednik Srbije je posle sastanka rekao da tim predsedavanjem Srbija pokazuje pun evropski kapacitet i spremnost da preuzme odgovornost za kompleksna evropska pitanja. On je razgovarao i s komesarom SE za ljudska prava Tomasom Hamarbergom o poštovanju ljudskih prava u Srbiji i regionu. Predsednik Srbije je insistirao na tome da su Srbima i Romima na Kosovu najugroženija ljudska prava. Tadić se susreo i s predsednikom Evropskog suda za ljudska prava Žan-Polom Kostom.
Više od 600 učesnika Fakulteta političkih nauka iz 15 evropskih država okupilo se u Strazburu od 2. do 6. jula kako bi učestvovali u radu Drugog letnjeg univerziteta demokratije koji organizuje Savet Evrope. Učesnici univerziteta prisustvovaće različitim konferencijama i radionicama koje će voditi poznate ličnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari