UZUZ: Godfri da se izjasni da li podržava nasilje policije na julskim protestima. 1Entoni Godfri Foto: Beta/ Milan Obradović

Nedelju dana nakon što je predata (direktoru policije Vladimiru Rebiću, ali i međunarodnim zvaničnicima) online peticija kojom se ponovo traži nezavisna istraga zbog nasilja policije na protestima u julu, ministarstvo unutrašnjih poslova je izašlo sa saopštenjem da je na sastanku sa ministrom policijem ambasador SAD istakao da „ceni uzdržanost policije na julskim protestima“, saopštilo je Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Iz UZUZ-a su objasnili da očekuju da se ambasador izjasni zbog građana koji su brutalno prebijani, gaženi na ulicama i zasipani suzavcem, da li je navod iz saopštenja ministrstva unutrašnjih policija zaista tačan.

„Ukoliko je podrška postupanju policije istinita, zamolili bismo ambasadora da pojasni građanima Srbije, naročito prebijenim i nepravično uhapšenim građanima, kao i njihovim pordoicama, koje postupanje policije zaslužuje titulu „najsuzdržanijeg“. Da li pendrečenje u glavu mladića koji mirno sede na klupi, batinanje i šutiranje od strane celog voda čoveka koji bespomoćno leži na ulici ili obaranje sa bicikla, a zatim udaranje kolenom u glavu maloletnog dečaka koji je slučajno prolazio
ulicama Novog Sada?“ – stoji u saopštenju.

Oni su istakli da je u svim pomenutim slučajevima došlo do kršenja zakona Republike Srbije i prava njenih građana.

„Da li je potrebno da se u Srbiji desi slučaj poput Džordža Flojda pa da shvatimo moguće posledice ponašanja policije na julskim protestima?“ – postavili su pitanje iz UZUZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari