V. d. stanja ustaljena praksa u Vladi Srbije 1Foto: Stefana Savić

Institut za evropske poslove je u periodu od novembra 2016. do februara 2017. sproveo istraživanje o vršiocima dužnosti rukovodećih pozicija u državnim institucijama u okviru Vlade Srbije kao deo programa Javne odgovornosti koji je podržan od strane Fonda braće Rokfeler.

Kako je saopšteno, status vršioca dužnosti rukovodeće funkcije, iako Zakonom o državnim službenicima zamišljen kao prelazno i privremeno rešenje, postao je ustaljena praksa koja rezultira vanrednim stanjem u mnogim institucijama od vitalnog značaja za funkcionisanje državnog sistema. Vlada Srbije suprotno zakonu donosi rešenja o postavljenju izvan zakonom predviđenog roka, retroaktivno, usled manjka kvalifikovanog kadra i često motivisana željom da politički kontroliše državnu upravu. Ovakva praksa dovodi u pitanje vladavinu prava i legitimnost rada postavljenika kao i validnost njihovih odluka

Prema podacima dobijenim od Službe za upravljanje kadrovima, trenutno se na poziciji vršilaca dužnosti rukovodeće funkcije u okviru Vlade Srbije nalazi 227 službenika. Najviše vršilaca dužnosti u ministarstvima ima među pomoćnicima ministra, direktorima uprava i pomoćnicima direktora, a slično stanje je i u vladinim agencijama i kancelarijama, gde se na pozicijama direktora i njihovih zamenika i pomoćnika već dugo nalaze privremena kadrovska rešenja, često u suprotnosti sa Zakonom.

Ministarstvo finansija prednjači sa brojem lica koja su u statusu vršioca dužnosti, zatim Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zanimljivo je da se direktori kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kosovo i Metohiju, Suzana Paunović i Marko Đurić, iako su u statusu v.d., na zvaničnim sajtovima i u javosti tako ne predstavljaju.

Vršenjem uvida u izveštaje sa sednica Vlade tokom 2015. i 2016. godine, dobija se jasan pregled kontinuiteta ovakve prakse. Za potrebe ovog istraživanja, izvršena je analiza Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, kao i pet vladinih kancelarija usko povezanih sa ovim ministarstvima, ali i jedne vladine službe, jednog sekretarijata i jedne izdvojene uprave.

„Uvidom u kontinuitet održavanja statusa vršioca dužnosti mnogih državnih službenika, nailazi se i na previd u radu Vlade, s obzirom na to da je dolazilo i do donošenja retroaktivnih rešenja. Primer za to jesu rešenja o produženju mandata pomoćnika ministra spoljnih poslova Gorana Aleksića, Marine Jovićević i Branimira Filipovića, koji su na dužnost stupili marta 2015. godine i na toj poziciji bili u okviru zakonom predviđenog dozvoljenog mandata od devet meseci, do novembra iste godine. Međutim, navedeni pomoćnici nastavili su da rade na toj poziciji iako je naredno rešenje za produžetak njihovog mandata doneto tek juna 2016. godine, a zatim su usledila i rešenja na sednicama održanim jula kojima se retroaktivno produžava njihov ostanak na tim pozicijama, i to protivno Zakonu. Sličan slučaj je i sa v. d. direktorkom Republičkog sekretarijata za javne politke, Jasnom Atanasijević, koja je dužnost preuzela marta 2015. godine, da bi joj taj mandat bio retroaktivno produžen na tri uzastopne sednice vlade tokom aprila i maja 2016. godine“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari