Vajt: Najbolje rešenje diplomatsko priznanje Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sporazum između Srbije i Kosova mogao bi biti operativno prihvatanje suvereniteta Kosova, nešto poput svojevremenog rešenja odnosa između Istočne i Zapadne Nemačke, ocenio je britanski ekspert za Balkan Nikolas Vajt, nekadašnji čelnik evropskog programa Međunarodne krizne grupe (ICG), u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Najbolje rešenje bi bilo puno diplomatsko priznanje Kosova, ali, ako Srbija to ne prihvati, na to treba gledati kao na problem Srbije“, rekao je Vajt za RSE.

Navodeći kako je dobro što je nova američka administracija došla sa mnogo više znanja o Balkanu nego prethodnog predsednika Donalda Trampa, Vajt je ocenio da ćeVašington biti mnogo više angažovan u procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

Vajt je, govoreći o očekivanjima od nove kosovske vlade koja je sinoć izabrana u Prištini, ocenio da će u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama tražiti da vide posvećenost ekonomskom razvoju, opredeljenje za napredak, a ne borbu za bitke iz prošlosti.

„Dakle, to je izazov koji stoji pred novom vladom i videćemo šta će odlučiti da rade u narednih nekoliko dana“, rekao je Vajt za RSE.

Na pitanje kako vidi proces dijaloga Beograda i Prištine pod Kurtijevim vođstvom, britanski stručnjak za Balkan ocenio je „skandaloznim“ što Srbija nije vratila katastarske zapise Kosovu, navodeći da je to „temeljno pitanje priznavanja vlasti Kosova nad sopstvenom teritorijom“.

„Mislim da ne samo kosovska vlada već i međunarodna zajednica treba da vrše pritisak na Srbiju po tom konkretnom pitanju“, rekao je Vajt.

On je, navodeći da je Srbija „najveći sused Kosova“ i da se „Kosovo se na mnogo načina graniči sa Srbijom“, naglasio da „odnosi moraju biti uspostavljeni“.

„Smatram da je razumno tražiti druga sredstva komunikacije i resetovanja tih odnosa. To ne znači skretanje pažnje sa potrebe za dijalogom sa Srbijom, niti znači odbacivanje već dogovorenih sporazuma“, rekao je Vajt.

Na pitanje šta bi trebalo da bude kompromis, gledano iz ugla Kosova, Vajt je ukazao da je „jedno pitanje koje, tehnički gledano, nije kompromis jer je već dogovoreno, ali nije još implementirano, jeste pitanje statusa opština sa srpskom većinom“.

„To je pitanje mnogih sporenja na Kosovu, ali više kosovskih vlada se obavezalo da će to pitanje rešiti. Ono treba da bude rešeno na način koji će biti prihvatljiv kako za Kosovo, tako i za tamošnju srpsku zajednicu. To je kompromis. On je već sadržan u Ahtisarijevom planu, ali još nije implementiran“, konstatovao je Vajt.

On je ocenio da se, bez obzira na izbor Kurtija za premiejra, rekao kako ne misli da se „srpska politika i pozicija zasnivaju na tome ko je na Kosovu premijer“, niti smatra „da je to faktor koji igra ulogu u tome šta se događa u Beogradu“.

„Da sam ja na mestu predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, cilj bi mi bio da postignem cilj bez obzira na promene“, rekao je britanski stručnjak za RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari