Grafit „Nož, žica, Srebrenica“, ispisan kako se pretpostavlja na Bednje veče u užem centru Kragujevca na kući u Karađorđevoj ulici broj 33, prekrečen je, ali to ne znači da su ovdašnja politička javnost i nevladin sektor prestali da se bave tom porukom verske i nacionalne mržnje kojom se nedvosmisleno asocira na masakr nad Muslimanima počinjen u Srebrenici.

Grafit „Nož, žica, Srebrenica“, ispisan kako se pretpostavlja na Bednje veče u užem centru Kragujevca na kući u Karađorđevoj ulici broj 33, prekrečen je, ali to ne znači da su ovdašnja politička javnost i nevladin sektor prestali da se bave tom porukom verske i nacionalne mržnje kojom se nedvosmisleno asocira na masakr nad Muslimanima počinjen u Srebrenici. Grafitom i porukom se, pored javnosti, uveliko bavi i policija koja, prema zvaničnoj informaciji, „intenzivno traga za počiniocima tog vandalskog čina prema kojima će biti preduzete zakonom predviđene mere“.
I dok policija radi svoj posao, političke stranke i pojedine nevladine organizacije tražile su, u svojim jučerašnjim reagovanjima, korene, to jest uzroke i procenjivale eventualne posledice poruke verske i nacionalne mržnje neuobičajene za Kragujevac i Šumadiju. Ljiljana Palibrk iz ovdašnjeg ogranka Helsinškog odbora za ljudska prava smatra da učestale poruke mržnje, uključujući i one upućene predsedniku Srbije i lideru DS Borisu Tadiću u Ćupriji i Jagodini, predstavljaju deo aktuelne predizborne kampanje u Srbiji. Ona veruje da će zahuktavanje te kampanje za posledicu imati još više grafita s porukama mržnje.
– Korene mržnje treba tražiti u frustraciji dela stanovništva situacijom u društvu koje još nije raščistilo sa svojom skorijom prošlošću – ističe Palibrk.
U Gradskom odboru Demokratske stranke bi, vele, voleli da znaju ko stoji iza ispisivanja grafita u Karađorđevoj ulici. Zbog toga apeluju na nadležne državne organe da što pre otkriju počinioce tog vandalskog čina. Od grafita ‘Nož, žica, Srebrenica“ juče se ogradio i kragujevački ogranak SRS.
– Očigledno je da neko želi da nama pripiše ispisivanje tog grafita. Odgovorno, međutim, tvrdim da to s nama nema nikakve veze, a da je to urađeno da bi bilo nama pripisano – rekao je juče lokalnim medijima funkcioner SRS Dragan Žikić.
U Uniji Roma Srbije kažu da je ispisivanje grafita s porukom verske i nacionalne mržnje „vrlo neprijatna stvar“. U ovoj romskoj političkoj organizaciji ipak žele da veruju da su autori grafita „neki nadobudni klinci“ koji su svoji „delom“ želeli da podignu prašinu u široj javnosti. U Uniji Roma ne isključuju, međutim, ni mogućnost da je ispisivanje grafita „skuvano u nekoj političkoj kuhinji“.
I u kragujevačkom odboru Liberalno-demokratske stranke smatraju da su grafit u Karađorđevoj ulici ispisali „neki mladi i dokoni ljudi“. U ovoj stranci ističu, međutim, da su grafiti i poruke te vrste donekle normalna pojava u društvu u kojem se ratni zločinci u Hag ispraćaju kao heroji.
Na potezu su, dakle, nadležni državni organi, pre svega policija koja bi otkrivanjem pisaca grafita trebalo da utvrdi da li je u ovom slučaju reč o pukom vandalskom činu nadobudnih i dokonih klinaca ili, pak, o političkoj poruci „skuvanoj u nekoj od stranačkih kuhinja“ zarad ponovnog podizanja nacionalnih tenzija, ili diskreditovanja političkih protivnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari