Vanredna misija SE za nadgledanje stanja lokalne demokratije u Srbiji 1Foto: A. P.

Postmonitoring misija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope otvoriće proces nadgledanja stanja lokalne demokratije i sloboda u Srbiji, odlučeno je danas tokom posete Komiteta za monitoring Beogradu.

Ovo telo Saveta Evrope održava danas redovnu sednicu u prestonici Srbije na poziv predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića koji je uoči početka sastanka rekao da su se predstavnici Komiteta sastali sa mininstrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Brankom Ružićem kako bi zatražili otvaranje procesa postmonitoringa odnosno bližeg nadgledanja rada lokalne samouprave u Srbiji.

– Ono što je važno danas, osim uobičajenog dnevnog reda sednice, jeste što su Članovi Komiteta održali sastanak sa ministrom Ružićem gde je dogovoreno da će u Srbiju biti poslata postmonitoring misija koja se bavi poštovanjem standarda lokalne demokratije i svega što je Srbija prihvatila kao članica Saveta Evrope. Uobičajeno je da na pet godina dolaze redovne monitoring misije, takva misija bila u Srbiji pre nešto više od dve godine. Kad je reč o postmonitoring misijama one pokazuju da se smatra da postoje neki problemi sa poštovanjem ljudskih prava, sloboda i demokratije i da to treba proveriti i preporučiti zemlji članici šta da promeni. Na osnovu izveštaja te misije moći ćemo da vidimo realnu situaciju u našoj zemlji. Postmonitoring misija, dakle, nije uobičajena obaveza svake zemlje te će u našem slučaju biti jako korisna, objasnio je Paunović.

Komitet za monitoring zaseda dva puta godišnje van sedišta u Strazburu na poziv predstavnika neke od zemalja članica, naveo je Paunović, a osim opštine Paraćin koja je uputila zvanični poziv za ovo okupljanje, u organizaciji učestvuju i grad Šabac, opštine Stari grad i Čajetina.

– Ova poseta je gest solidarnosti koji pokazuje da je Savetu Evrope stalo do praćenja stanja u društvu u svim zemljama članicama pa i u Srbiji, zaključio je Paunović.

Na dnevnom redu sednice Komiteta za monitoring koja se održava danas naći će se brojni izveštaji o stanju lokalnih vlasti u različitim zemljama članicama SE, posebno o Poljskoj, Moldaviji i Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari