Varheji: U fokusu političkog dijaloga Srbije i Evropske komisije zaštita životne sredine 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Značaj zaštite životne sredine i aktivnosti na očuvanju klime nalazi se u fokusu političkog dijaloga Srbije i Evropske komisije na svim nivoima i u svim forumima, naveo je komesar za proširenje i susedsku politiku EU Oliver Varheji.

„To uključuje rešavanje prekograničnog zagađenja reka i zabrinutosti za životnu sredinu u vezi sa investicijama“, navodi se u odgovoru Varhejija na pitanje Joana Rareša Bogdana, poslanika Evropske narodne partije, najbrojnije poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Rareš Bogdan je „skrenuo pažnju na situaciju u regionu grada Bor, gde kineski investitor Ziđin izaziva ekološku katastrofu“, navodeći da te aktivnosti „teško pogađaju“ rumunsku manjinu u tom regionu, koja se „žalila da je izložena pritiscima i čestim pretnjama i razmišlja da napusti region“, prenela je regionalna TV N1.

U pitanju koje je postavio još u aprilu, on je od Evropske komisije tražio da navede koje će korake preduzeti da spreči ekološku katastrofu u regionu Bora, dodavši da su „nivoi emisije sumpor-dioksida, arsena i kadmijuma daleko iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti“ i gde „kontaminacija lokalnih reka na kraju dovodi do zagađenja Dunava“.

Varheji je naveo da Evropska komisija pruža punu podršku usklađivanju zakona Srbije s propisima EU o životnoj sredini i klimi, uključujući i finansijsku pomoć, i dodao da su fokusirani na osposobljavanje vlasti, ulaganje u infrastrukturu životne sredine i delovanje civilnog društva.

„Poslednji izveštaj Srbije iz oktobra 2020. formulisao je konkretne preporuke za delovanje na rešavanju nedostataka u oblastima procene uticaja na životnu sredinu, upravljanja vodama, upravljanja otpadom i zagađenjem vazduha. Između ostalog, Komisija je naglasila potrebu za jačanje pravosuđa i inspekcije za zaštitu životne sredine u toj zemlji (Srbiji), te za uspostavljanje evidencije o sprovođenju Direktive o ekološkom kriminalu“, podsetio je Varheji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari