Vašington i Berlin do oktobra odlučuju o izaslanicima 1Foto: FoNet/Newsroom

Sjedinjene Države i Nemačka uveliko razmišljaju ko će biti njihovi izaslanici u narednoj fazi briselskog dijaloga Beograda i Prištine, i očekuje se da će odluka o njihovima imenima biti doneta i obelodanjena u narednih mesec dana, tvrde nezvanično diplomatski izvori Danasa.

Večernje novosti su, podsetimo, objavile da bi razgovore sa srpskim i albanskim timom ubuduće u ime EU mogao da vodi „jedan iskusni nemački političar“, dok bi Vašington poslao „posmatrača“ ovog procesa.

Prema režima sagovornika našeg lista, već postoji nekoliko predloga ko bi mogao da se od Amerikanaca i Nemaca uključi u proces rešavanja kosovskog pitanja i „radi se o veoma uticajnim imenima“. „Do oktobra bi trebalo da se zna ko će u ime SAD i Nemačke biti angačovan u briselskom dijalogu, ali kako stvari stoje, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini ostaće posrednica u tim pregovorima“, navode izvori Danasa.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova ističu da očekuju da se srpski i kosovski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači još jednom susretnu u Briselu tokom septembra. Što se tiče eventualnog angažovanja Rusije u narednoj fazi dijaloga, naši sagovornici tvrde da „iako Moskva ima ograničenu mogućnost delovanja u rešavanju kosovskog pitanja, ukoliko bude zakldanasn sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, biće nužno da takav dogovor odobri i Rusija“.

„Naravno da je kosovskoj strani u interesu da u dijalog aktivno budu ukldanasni samo EU i SAD, odnosno zemlje kvinte, dok bi Beograd želeo i angažovanje Rusije, ali ako na kraju procesa bude postignut pravnoobavezujući sporazum, biće potrebna i podrška Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Glavna slabost vlasti u Prištini jeste to što su dali previše obećanja albanskom stanovništvu na Kosovu i Zapadu, pa zato sada javno govore da Moskva neće imati nikakvu ulogu u nastavku briselskog dijaloga. Ali, dok god važi Rezolucija 1244, biće potrebno i da Rusi daju zeleno svetlo za eventualni sporazum Beograda i Prištine“, ukazuju izvori Danasa.

Ministarka zadužena za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri odbacila je danas mogućnost uključivanja Rusije u briselski dijalog. Kako je preneo kosovski list Telegraf, ona je istakla da bi učešće Moskve „bilo neprihvatljivo“.

Zabrana za Đurića i Šarčevića

 Srpska lista saopštila je da odluka o zabrani posete Kosovu direktoru Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marku Đuriću i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću pokazuje licemerje predstavnika kosovskih Albanaca kada govore o unapređenju odnosa sa Srbima i pomirenju srpskog i albanskog naroda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari