Vatikan nije priznao Kosovo i nema nagoveštaja da će promeniti taj stav – izjavio je juče šef srpske diplomatije Vuk Jeremić posle razgovora sa zamenikom ministra inostranih poslova Vatikana monsinjorom Pietrom Parolinom, prefektom Kongregacije za istočne crkve kardinalom Leonardom Sandrijem i predsednikom Papskog veća za unapređenje jedinstva hrišćana kardinalom Valterom Kasperom.

Jeremić je rekao da je u Vatikanu razgovorao o „petogodišnjici događaja od 17. marta 2004. kada je za 36 sati pogroma u organizovanim aktima nasilja na Kosovu i Metohiji stradalo 35 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve“, kao i o „zaštiti hrišćanskog kulturnog nasleđa – pravoslavnih crkava i manastira na KiM“. On je istakao da „u ovom trenutku ne postoji tačka u Evropi na kojoj je očuvanje hrišćanske baštine ugroženije nego na KiM“.

Jeremić je sa svojim vatikanskim sagovornicima razmenio mišljenje i o odnosima između crkvenih zajednica u Srbiji i ocenio da se verska prava u Srbiji poštuju na nivou standarda kao svuda u Evropskoj uniji. Šef srpske diplomatije smatra da „Beograd ima dobru saradnju sa Svetom stolicom, a da o odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom treba da govore predstavnici crkava“.

U visokim crkvenim krugovima u Vatikanu spekuliše se da je Beograd očekivao od Svete stolice, u kojoj vidi saveznika u lobiranju protiv kosovske nezavisnosti, da otvoreno osudi uništavanje pravoslavnih svetinja na KiM. Izvori Danasa tvrde da će srpska diplomatija morati da se zadovolji objavljivanjem teksta ambasadora Srbije u Vatikanu na temu stradanja hrišćanskog nasleđa na KiM u jednom od vodećih vatikanskih glasila.

Uoči Jeremićeve posete Vatikanu iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da je poseta Svetoj stolici uvod u sastanke koje će šef srpske diplomatije imati u sedištu Uneska u Parizu i na drugim međunarodnim forumima, a čiji je „cilj obeležavanje pete godišnjice martovskog pogroma na KiM“. Povodom posete Unesku Jeremić se prošle nedelje sastao sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC. Tom prilikom je, kako je saopšteno iz Patrijaršije, „potvrđeno čvrsto opredeljenje SPC i Vlade Srbije da se nastavi obnova spaljenih crkava i manastira na KiM, što je u skladu za odredbama Rezolucije 1244 SB UN“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari