Nema nikakvih novina i promene stava Svete Stolice prema Kosovu – izjavio je za Danas Federiko Lombardi, portparol Svete Stolice, povodom najava prištinskih medija da se Vatikan priprema da prizna Kosovo.


Prištinski dnevnik Koha ditore preneo je ovu vest pozivajući se na izjavu apostolskog delegata za Kosovo i nuncija u Sloveniji Juliusa Janusa. Prema pisanju ovog lista, Janus je posle mise, koju je služio u prizrenskoj katedrali Gospe Pomoćnice, rekao da je „došao na Kosovo da prenese pozdrave i dokaze ljubavi i prisustva pape i Katoličke crkve“, kao i da je „u toku proces priznavanja Kosova, čemu bi i lokalno stanovništvo moglo da doprinese“.

Papa Benedikt XVI imenovao je biskupa Janusa za nuncija u Sloveniji i apostolskog delegata na Kosovu početkom februara 2011. U Vatikanu objašnjavaju da ovo njegovo imenovanje nema nikakve veze sa statusom KiM, već da je reč o strogo crkvenim dužnostima – pastoralnoj pomoći rimokatoličkoj zajednici na terenu i omogućavanju boljih veza između lokalne crkve u Prizrenu i Vatikana.

Vatikan nije priznao samoproglašenu kosovsku nezavisnost, a Apostolska administratura sa sedištem u Prizrenu nalazi se u sastavu Međunarodne biskupske konferencije „Sveti Ćirilo i Metodije“, na čijem je čelu odnedavno nadbiskup barski Zef Gaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari