Veber: Lajčak pogrešan čovek 1Foto: Privat / Dojce vele

Analitičar u Savetu za politiku i demokratizaciju u Berlinu i Briselu Bodo Veber ocenio da je Miroslav Lajčak pogrešan čovek da bi vodio dijalog Kosova i Srbije u ime Brisela iz više razloga.

On je u intervjuu Koha Ditore naveo tri razloga koja, prema njegovom mišljenju, čine Lajčaka nedostojnim zadatka. Pored činjenice da Lajčak dolazi iz države koja nije priznala nezavisnost Kosova, Veber kaže da mu se takođe naplaćuje „istorija političkih neuspeha na Balkanu“.

Prema rečima nemačkog analitičara, Lajčakovo imenovanje dovelo bi Evorpku unijido politike Mogerini 2.0. Takođe, smatra da je zahtev Slovaka za portfeljom mnogo širi od pregovora Beograda i Prištine.

Komentarišuću ulogu SAD u procesu dijaloga imenovanjem specijalnog izaslanika, Veber kaže da će Ričardu Grenelu angažovanje na tri zadatka istovremeno poslužiti u promociji samog sebe.

Veber je rekao da bi nova vlada na Kosovu trebalo da postavi uslove za ukidanje taksi u kontekstu zahteva evropskih partnera da uspostavi pregovarački okvir koji razjašnjava koji c´e biti krajniji rezultat i cilj sveobuhvatnog sporazuma, prenosi Kosovo Online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari