Već počela "trka" za Andrićev venac 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Mada će naredni predsednički izbori u Srbiji biti održani na proleće 2017, nekoliko ličnosti već je najavilo mogućnost da će učestvovati u „trci“ za novog „stanara“ Andrićevog venca.

 Takođe, uveliko se spekuliše ko će dobiti „zeleno svetlo“ naprednjaka, koji su stožerna stranka aktuelne vlasti, da se nadmeće na izborima, kao i ko bi mogao da bude „kec iz rukava“ opozicije pod uslovom da opozicione partije ujedine snage.

Najnovije ime na listi potencijalnih kandidata za predsednika države je Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije, koja je za TV N1 izjavila da razmišlja o kandidaturi, a razgovor je vođen putem „skajpa“, jer, kako je objasnila, „radi po belom svetu“. „Mislim da je pravo pitanje da li je Srbija spremna za ženu predsednika i ja na taj način posmatram ovaj predlog koji je došao od raznih nevladinih udruženja oko moje kandidature“, kazala je Milenović.

Pre nekoliko dana na temu predsedničkih izbora govorio je i Bratislav Jugović, donedavni potpredsednik Pokreta socijalista, čiji lider je minister rada Aleksandar Vulin. Jugović je poručio da je podneo ostavku na stranačku funkciju jer je „definitivno odlučio“ da se zvanično kandiduje za šefa države. „Ideja je bila da na izbore idem kao lažni doktor nauka. Ipak, promeniću startnu poziciju kampanje. Moj drug i kontroverzni novinar Milomir Marić me je posavetovao da na izbore idem kao lažni zaštitnik građana. To bi značilo da će u Srbiji u trci za predsednika učestvovati dva lažna zaštitnika građana“, rekao je on.

Proteklog meseca Glavni odbor pokreta Dveri saopštio je da će kandidat ovog pokreta za predsednika biti lider Dveri Boško Obradović, inače Čačanin, kao i Bratislav Jugović. „Građanima Srbije treba svež i nov kandidat, koji nije 26 godina bio sve i hoće još. Onaj ko je izašao na duel Vučiću i u svom kontraekspozeu ponudio novi politički program, koji Srbija odavno čeka. Predvodnik jedne nove generacije srpskih političara. Kada god građani čuju Boška Obradovića – komentar je i da oni tako misle. Sada mogu i da glasaju onako kako misle“, navele su Dveri.

Zvaničnu odluku o predsedničkom kandidatu donela je i Srpska radikalna stranka. Kako je u maju poručila Centralna otadžbinska uprava SRS, radikale će na izborima predstavljati njihov lider Vojislav Šešelj. S druge strane, aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u aprilu izjavio da će se kandidovati za drugi mandat, uz ocenu da će „i dalje biti potreban premijeru Aleksandru Vučiću“, ali u Srpskoj naprednoj stranci se još nisu izjasnili ko će biti njihov kandidat. Nikolić je prošlog meseca izjavio da „još ne razmišlja“ o predsedničkim izborima, dok je ministarka građevine Zorana Mihajlović nedavno poručila: „Pustite Vučića da proceni ko će biti predsednički kandidat SNS“. U proteklim mesecima nezvanično su kao mogući kandidati naprednjaka pominjani upravo Zorana Mihajlović i bivši ministar pravde Nikola Selaković.

Što se koalicionih partnera naprednjaka u aktuelnoj vladi tiče, srpski šef diplomatije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je još pre tri godine rekao da će se „sigurno kandidovati“ na predsedničkim izborima 2017, „ako tada budem u politici“, dok je lider Socijaldemokratske partije Srbije i ministar trgovine Rasim LJajić u maju 2016. kazao da će se „kako sada stvari stoje“ kandidovati.

Nekoliko političara pozvalo je opoziciju da se ujedini i predloži zajedničkog kandidata za šefa države. Među zagovornicima takve ideje su, između ostalog, bivši predsednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, te lider Nove stranke Zoran Živković koji je kao potencijalnog zajedničkog kandidata pominjao zaštitnika građana Sašu Jankovića.

Na listi potencijalnih kandidata na predsedničkim izborima nalaze se i nekadašnji naprednjak Saša Mirković i predsednik Aktivne Srbije Dušan Janjić, a Sanda Rašković Ivić je u vreme dok se nalazila na čelu Demokratske stranke Srbije takođe izražavala želju da se kandiduje. U slučaju da se većina potencijalnih kandidata i zvanično kandiduje, to će značiti da će na izborima za predsednika učestvovati više ličnosti nego što je bilo predloženih lista na parlamentarnim izborima održanim u aprilu ove godine.

Spekulacije o Kusturici

Kako je nedavno objavio Kurir, režiser Emir Kusturica, „u poslednje vreme zaokupljen je idejom da bi mogao da uskoči u političku arenu, a predsednički izbori su mu idealan poligon za to“. Taj list tvrdi da se, Kusturica, ipak, neće „upustiti u ovakvu pustolovinu“, ako najpre ne dobije podršku Aleksandra Vučića. Kusturica je demantovao spekulacije o svojoj kandidaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari