Foto: Fonet/Božidar Petrović

Ono što je izvesno u ovom trenutku jeste da će to biti nakon svečanosti povodom Vučićevog preuzimanja dužnosti predsednika, zakazane za petak, 23. jun.

Ne dovodi se u pitanje ni to da li postoji većina koja će u parlamentu izglasati novu predsednicu vlade Anu Brnabić i njen tim, iako su predstavnici SNS tokom vikenda tvrdili da imaju problem oko obezbeđivanja iste. Uprkos negodovanju lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i Muamera Zukorlića, nova vlada imaće podršku više od 140 od ukupno 250 poslanika – SNS, SPS, SDPS, PUPS, Pokret socijalista, SVM…

Funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je da će predsednik Srbije i te partije Aleksandar Vučić danas razgovarati sa poslaničkom grupom naprednjaka o podršci kandidatkinji za premijerku Ani Brnabić. „Ako sve bude u redu, očekujem da ćemo sednicu Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana vlada moći da imamo već nekog narednog vikenda“, rekao je Stefanović za televiziju Pink.

On je kazao da će Vučić razgovarati sa poslanicima SNS da bi čuo šta oni misle, ali da neće promeniti svoju predlog da Ana Brnabić bude predsednica Vlade, jer je ta odluka u „najboljem interesu građana Srbije“.

U subotu, Stefanović je rekao da će sedam poslanika Jedinstvene Srbije glasati protiv, više njih iz SNS nije sigurno kako će glasati, a predlog neće podržati ni Muamer Zukorlić. „U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i celu nedelju ćemo iskoristiti za obezbeđivanje te većine“, istakao je.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je nakon sednice Glavnog odbora te partije da će SPS jednoglasno podržati izbor Ane Brnabić za premijera Srbije, ali da očekuje četiri resora u Vladi, na čijim čelima će uz njega biti Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić i Branko Ružić.

Kako je rekao Dačić posle sednice Predsedništva, socijalisti očekuju da Branko Ružić zameni Anu Brnabić na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Četvrti SPS-ov ministar u vladi bio bi Ivica Dačić, koji bi zadržao Ministarstvo spoljnih poslova. Dačić je, međutim, dodao i da je njegova partija zainteresovana za ministarstvo ekologije, ukoliko bude formirano. Upitan da li je Žarko Obradović kandidat SPS-a za ministra ekologije, naveo je da nije bilo razgovora o toj temi unutar stranke.

Kada je u pitanju stav Jedinstvene Srbije da ne podrži izbor Ane Brnabić, Dačić je rekao da sa koalicionim partnerom još nisu razgovarali o tome. Dačić i Ružić, međutim, nisu odgovorili na poruke Danasa sa pitanjem kako će to uticati na budućnost njihove koalicije, dok se Dragan Marković Palma nije odazvao pozivima našeg lista.

Sputnjik je javio na svom sajtu da svi oni iz vladajuće koalicije koji ne budu glasali za izbor nove vlade na čelu sa Anom Brnabić neće moći da budu deo vlasti i da će morati da pređu u opozicione redove, što su i Danasu potvrdili pojedini sagovornici iz vladajuće koalicije. Prema njihovim informacijama, to je jedan od razloga zbog čega je sednica parlamenta o izboru Vlade odložena za idući vikend, kako bi svi u vlasti imali dovoljno vremena da razmisle – da li ostaju u vladajućem bloku ili ga napuštaju.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić oglasila se u subotu uveče tim povodom rekavši da razgovara sa predsednikom Srbije i da je najvažnije da se obezbedi stabilna većina u Skupštini, koja će omogućiti dalji nastavak započetih reformi. Prema njenim rečima, „važno je da Srbija dobije Vladu u zakonskom roku“.

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka SNS Zorana Mihajlović rekla je za vikend da će nova Vlada Srbije imati više resora, da će biti i većeg učešća SPS, ali i jedne vrste podele premijerskog posla.

„Kako je predsednik Vučić rekao, da parafraziram, Ana Brnabić će biti ‘ekonomski’, a Ivica Dačić ‘politički’ premijer“, podsetila je u izjavi za Alo Mihajlović, koja ne očekuje probleme u Skupštini prilikom izbora nove Vlade. I ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je juče izjavio da Brnabić ima apsolutnu podršku SNS za predsednicu Vlade Srbije.

Zukorlić: Neću učestvovati u afirmaciji antiporodičnih vrednosti

Narodni poslanik Muamer Zukorlić rekao je za TV Sandžak da neće učestvovati u afirmaciji antiporodičnih vrednosti. Upitan šta misli o Ani Brnabić kao mandataru, Zukorlić je rekao da je Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka ušla u partnerstvo sa SNS sa vrlo jasnim programom i načelima oko kojih su se saglasili i na kojim će sarađivati. „Postigli smo saglasnost oko nečega i naše partnerstvo se odnosi na to nešto, a na sve ostalo se ne odnosi. Među tačkama oko kojih smo se saglasili nema tačke afirmacije gej orijentacije ili afirmacije antiporodičnih vrednosti“, rekao je Zukorlić.