Rasprava o predlozima zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini i pokrajinskog statuta, na čije usvajanje se čekalo više od godinu dana, počeće danas u Skupštini Srbije. Poslanici opozicije i vladajuće koalicije imaće dovoljno vremena za argumentovanu debatu, jer se ove dve tačke dnevnog reda neće spajati, a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović veruje da će proces potvrđivanja statuta i izglasavanja Predloga zakona o nadležnostima biti gotov do kraja novembra.

Već sada je jasno da će ova dva akta imati potrebnu većinu od najmanje 126 glasova za izglasavanje. Za statut i zakon glasaće poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, manjina, G17 plus , SPS-JS, PUPS, LSV, ali i poslanici opozicione Liberalno-demokratske partije.

Nada Kolundžija, šefica ZES, očekuje da će rasprava o ova dva vojvođanska akta biti žučna, ali se i boji da će prelaziti granice pristojnog, što se već desilo na sednici Odbora za ustavna pitanja. Smatra da su zakon i statut u skladu sa Ustavom, a da oni koji ne misle tako eventualnu neustavnost moraju naknadno dokazivati.

Za poslanike G17 plus Predlog statuta i prateći zakon prvi su korak u stvarnoj decentralizaciji i regionalizaciji Srbije, što je dovoljan razlog da se glasa „za“. Socijalisti i njihovi koalicioni partneri smatraju da je, usvajanjem njihovih amandmana, statut postao u potpunosti kompatibilan sa Ustavom Srbije i da su „eliminisani svi elementi državnosti“.

Predlozi statuta Vojvodine i zakona o nadležnostima prihvatljivi su i za Savez vojvođanskih Mađara, iako, prema rečima poslanika te stranke Balinta Pastora, SVM nije zadovoljan stepenom autonomije koja će biti postignuta. Sličan stav ima Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Opozicioni LDP najavio je, takođe, da će podržati predložene akte kako bi se „stavila tačka na agoniju koja pokazuje nesposobnost Vlade da odradi poslove koje ima“. Ostale opozicione stranke glasaće i protiv statuta i protiv zakona. Dragan Todorović, šef poslanika SRS, kaže da predloženi akti imaju za cilj cepanje Srbije. Narodnjaci traže povlačenje zakona o nadležnostima iz skupštinske procedure i smatraju da oba akta imaju separatističke elemente sa krajnjim ciljem stvaranja države u državi. SNS najavljuje da će od Ustavnog suda tražiti ocenu ustavnosti.

Poslanici Skupštine Srbije završili su juče raspravu o amandmanima na predloge zakona o zvaničnoj statistici, klasifikaciji delatnosti i o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari