Stav većine parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije je da Srbi ne treba da učestvuju na kosovskim izborima zakazanim za 17. novembar. Jedino Liberalno demokratska partija insistira na njihovom učešću i, kako je rekao predsednik te stranke Čedomir Jovanović, povratku u institucije iz kojih su izašli na svoju štetu, a pod pritiskom Beograda.

Stav većine parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije je da Srbi ne treba da učestvuju na kosovskim izborima zakazanim za 17. novembar. Jedino Liberalno demokratska partija insistira na njihovom učešću i, kako je rekao predsednik te stranke Čedomir Jovanović, povratku u institucije iz kojih su izašli na svoju štetu, a pod pritiskom Beograda. Učešće na izborima je, prema Jovanovićevim rečima, politički preduslov za rešavanje brojnih problema kosovskih Srba.
Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je da Srbima na Kosovu treba da stigne jedinstvena poruka Beograda o učestvovanju na kosovskim izborima. DS neće javno saopštiti svoj stav po tom pitanju, dok se ne postigne jedinstvena poruka, kaže Kolundžija, ocenjujući da je za tamošnje Srbe najgore da dobijaju različite poruke iz Srbije.
– Od posebne je važnosti ne polemisati javno, već napraviti ozbiljne procene šta se dobija, a šta gubi odlukom da Srbi učestvuju, odnosno da ne učestvuju na kosovskim izborima – smatra Kolundžija.
Upitan o stavu Demokratske stranke Srbije povodom eventualnog učešća Srba na izborima na KIM, potpredsednik te stranke Dragan Jočić kratko je rekao da se prvo treba izboriti za KIM. Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović je istakao da su Srbi tamo „pod okupacijom“ i da nikako ne treba da učestvuju na tamošnjim izborima. On je optužio neke stranke iz Srbije, pa i one na vlasti, da tajno učestvuju u kosovskim izborima i da na taj način daju legitimitet vlastima na Kosovu.
I Socijalistička stranka Srbije smatra da ne postoje elementarni uslovi za učešće Srba na kosovskim izborima. Poslanik te stranke Rajko Baralić je izjavio da Srbi ne mogu slobodno da se kreću teritorijom KIM a da pri tome ne rizikuju svoju bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari